The Black Power Mixtape 1967-1975

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 4 av 5

Regi: Göran Hugo Olsson

Medverkande: Angela Davis, Harry Belafonte, Erykah Badu, Stokely Carmichael, Questlove

Allt är perfekt.

Den vilsamma skönheten av 16 mm film.

Gammalt Steenbeck klippbord. Skyltar med upplysningar om att 1967 fanns det 525 000 amerikaner i Vietnam. Åren som berättas genom arkivmaterial är 1967 till 1975.

Bilder från Svarta pantrarnas gratis frukost bjudningar för barnen. Vapen som hanteras.

Den helt unge och radikala försvarsadvokaten Willliam Kunstler talar till medierna. Han blev bland annat berömd för att ha försvarat en mordåtalad intagen under upproret på Attica fängleset.

1972 besöker reportern Bo Holmström California State Prison och gör sin intervju med Angela Davis.

Bara den intervjun är värd att se filmen. Angela Davis gnistrande intelligens och vältalighet när hon blir provocerad av en lite för naiv svensk reporter är obetalbar. Som glöd genom ett cigarettpapper bränner hennes ord genom fyra decennier.

Smuts och känslor är återhållna, patetiken likaså. En stimulerande och intellektuell historiebeskrivning bjuder på vackert och tankeväckande innehåll. Materialet är oavbrutet intressant och hip hop artister – medvetna rappare, förklarar kontexten till det vi ser och sätter in black power rörelsen i ett nutida sammanhang.

De svartvita bilderna visar Sveriges Television-reportern Ingrid Dahlberg, då hon låter Black Panther-ledaren Stokely Carmichael själv ta micken och intervjua sin egen mamma framför kameran, hemma i soffan i den trånga lägenheten. Skruvande på sig svarar mamman på sonens frågor om fattigdom och rasism. En otrolig scen.

Filmen fick pris för bästa klippning vid årets Sundance festival. Den är sömlöst hopsatt och hip hop musiken väver genom rösterna. Min möjliga invändning mot filmen är att den kanske är väl tillrättalagd och perfekt, lite för ofelbart smakfullt genomförd vilket kan ge ett intryck av ytlighet.

Filmens styrka är samtidigt översiktligheten kombinerad med angelägenheten i stoffet. Särskilt intressant är att få förklaringar tiill hur företeelser som gay power och feminist power har släktskap och ursprung i just black power.

Uppfattningen att svarta unga amerikaner med avsikt blev ledda in i drogmissbruk under tjänstgöringen i Vietnam som ett sätt att passivisera den växande revolutionära tendensen hos en förtryckt grupp – förfärar och väcker frågor.

Isabelle Espinoza

Se filmens trailer

Andra recensioner:

Betyg: 5/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 4/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 3/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 4/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension (end. Plustjänst)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.