Stillbild från en scen i den kommande Star Wars-filmen. Foto: AP

”The Force Awakens” spås bli världens mest framgångsrika film

Uppdaterad
Publicerad

J.J. Abrams film ”Star Wars: The Force Awakens” är den sjunde i ordningen. Den spås bli världens framgångsrikaste film om man ser till biljett- och reklamintäkter.

I kväll är det galapremiär i Los Angeles. Filmen visas på tre biografer och köerna utanför ringlar långa.

För att få köpa två biljetter måste man ha köat i 24 timmar och för att få med sig ytterligare en person in i biomörkret krävs 48 timmars köande, skriver BBC.

”Star Wars: The Force Awakens”

Ingen Lucas i registolen

Filmen som har världspremiär på onsdag är den mest omtalade och emotsedda filmen 2015. Tidigare i höstas kraschades flera biljettsajter i USA och Storbritannien av biosugna fans.

George Lucas skapade den populära serien som gick upp på bio första gången 1977. Lucas har också regisserat samt producerat flera av filmerna. Nu är det istället J.J. Abrams som sitter i registolen – och som även ligger bakom manuset. Abrams är mest känd som skaparen till tv-serien Lost och har även regisserat storfilmer som ”Star Trek” och ”Mission Impossible 3”. Han skrev också manus till ”Armageddon”.

Krånglig kronologi

För en person som inte är invigd i Star Wars-kronologin kan det vara lite krångligt att hänga med i vilken film som är vilken. Den nya filmen, som alltså är den sjunde i serien, är den första delen i den tredje trilogin.

De tre första filmerna, ”Stjärnornas krig”, ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins Återkomst” kom 1977, 1980 och 1983, men var egentligen film nummer 4, 5 och 6.

George Lucas gjorde sedan prequel-trilogin ”Det mörka hotet”(1999), ”Klonerna anfaller” (2002) och ”Mörkrets hämnd” (2005).

”Star Wars: The Force Awakens” tar vid efter ”Jedins återkomst” och stjärnorna från de första filmerna är åter i rollistan: Harrison Ford som Han Solo, Carrie Fisher som Leia och Mark Hamill som Luke Skywalker.

Stjärnorna tillbaka

De fans som har väntat på att få veta vad som händer med sina gamla rymdhjältar har alltså väntat i över 30 år. Men fanskaran är stor och hängiven, det finns det många bevis för.

Till exempel såldes Star Wars-memorabilia på Sotheby´s för över fyra miljoner kronor förra veckan när den japanske modeskaparen Nigos samling gick under klubban.

Över 600 föremål såldes. Dyrast blev ett obrutet 7-pack actionfigurer från ”Rymdimperiet slår tillbaka” som ropades in för motsvarande 277.000 kronor.

Förväntas slå alla rekord

”The Force Awakens” har också slagit en rad rekord och förväntas slå ännu fler, skriver The Wrap.

När de första biljetterna släpptes i oktober slogs dagsrekordet tiofaldigt. Star Wars lyckades sälja nästan 10 gånger fler biljetter på en dag än vad ”Hunger Games” – som hade det tidigare rekordet – lyckades med.

Filmen sålde också IMAX-biljetter för 6,5 miljoner dollar (drygt 55 miljoner kronor) på en dag. Tidigare hade ingen film kommit upp i en miljon dollar.

The Wrap spår att filmen förmodligen kommer slå alla tidigare Box Office-rekord efter premiären.

Kulturnyheterna recenserar ”Star Wars: The Force Awakens” på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Star Wars: The Force Awakens”

Mer i ämnet