Foto: UIP

”The Theory of Everything”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Viita tycker att den biografiska filmen om kvantfysikern Stephen Hawkings suger som ett svart hål.

”This is gonna suck balls” säger min flickvän när de milda stråkarna som signalerar ”Oscarsfiske” ackompanjerar förtexterna till ”The Theory of Everything”.

Och sög gjorde det. Som ett svart hål.

Filmrecensioner

Den här smärtsamt förutsägbara Stephen Hawking-biografin tar sin början i Cambridge 1963. Rodd, tweed och tillräckligt med anglofila klippbilder för att hetsa upp Johan Hakelius.

Vi lär känna Stephen, en tafatt nörd med superintelligens, som med glasögonen ständigt på sniskan bjuder hem framtida hustrun Jane Wilde till sina föräldrar på första daten. Han dansar inte men kan imponera på henne med all fakta som finns om UV-belysning.

Efter lite artigt gnabbande blir de förälskade i ett montage med karusell och djupa blickar in i varandras ögon.

Trots att deras relation är berättelsens motor fortsätter ”The Theory of Everything” som alla filmer om någon som drabbas av en fruktansvärd sjukdom: Depression över alltings jävlighet, insikt om att livet ändå är värt att leva och ett triumferande ögonblick framför stor publik.

I Hawkings fall var det ”Ice bucket challenge”-sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS), som förlamade alla muskler och till sist berövade honom talförmågan.

Det hindrade honom inte från att göra enorma landvinningar inom fysiken och skriva bästsäljaren ”Kosmos, en kort historik” (1988), som blev genombrottet.

Om Stephen Hawking hade ett komplicerat känsloliv får vi aldrig riktigt veta. Hans fru Jane jobbade för brittiska kyrkan medan Hawking arbetade för att bevisa att Gud är död. ”The Theory of Everything” nöjer sig med att registrera parets skilda trosuppfattning utan fördjupning. Varför? Tänk vilka diskussioner de måste ha haft!

Hawkings spektakulära upptäckter i kvantmekanik kokas även de ned till lättuggade sound bites, och jag uppskattar alltid att slippa en föreläsning. Särskilt i fysik och matematik. Det tråkiga med biopics är de går på rutin i sina instruktioner. ”Folk vet redan vem han är, mer stråkar” måste vara regimottot.

Detsamma kan sägas om hela ”The Theory of Everything”: Du har redan sett den här filmen, med Russel Crowe i huvudrollen och den heter ”A Beautiful Mind”.

”The Theory of Everything”

Betyg: 2

Regi: James Marsh

I rollerna: Eddie Remayne, Felicity Jones, Tom Prior m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet