Foto: SF

The woman in black

Uppdaterad
Publicerad

Det är en sällsam känsla som drabbar mig alltför sällan, att se manipulationen men ändå åka dit på den.

Vissa hävdar att de upplever samma sak inför annan genrefilm som romcom eller action, men jag fastnar oftast på den fyrkantiga konstruktionen. ”The Woman in Black” däremot, talar direkt med barndomens rädsla för spöken i garderoben och vita ansikten i fönstret.

Jag inser att jag redan nu har använt första person singular oprofessionellt många gånger i den här texten, men så är det ju också i allra högsta grad personligt vilken sorts stimuli som får håren att resa sig i nacken. Regissören James Watkins hyllade debutverk ”Eden Lake” lämnade mig tämligen oberörd, även om det var en snyggt snickrad thriller framstod den främst som en snaskig och faktiskt i längden lite tröttsam spekulation i våld och gore, men här bjuder Watkins och stab på gengångarskräck av den gamla skolan, och där har kusliga stämningar alltid företräde framför slaktscener och blodfontäner.

Filmrecensioner

Nå, det är klart att filmmakarna kunde ha sållat lite ibland skrämseleffekterna, här utnyttjas verkligen alla genrens gamla indianknep för att skapa terror och chockeffekt: plötsligt uppflaxande fåglar, skumma bybor, antikverade leksaker som får liv, läskiga dockor, besatta barn, gungstol som rör sig av sig själv, und so weiter – och naturligtvis en svart dam med vitt ansikte som dyker upp i det nedgångna spökslottets fönster.

Rejält överlastat alltså; den svarta damen dyker upp så ofta att hon till slut nästan börjar framstå som en gammal bekant, men ändå... reptilhjärnan bryr sig inte om sådana invändningar, den klamrar sig istället extra hårt runt hjärnstammen och ber om nåd.

I fokus för den här historien som utspelar sig på vackert fångad brittisk landsbygd tidigt 1900-tal ser vi, som ni säkert redan vet, Harry Potter, eller nåja Daniel Radcliffe. Den som trodde att man skulle hinna fundera på huruvida han kan skådespela annat än en trumpen tonårstrollkarl trodde fel. Här är det plattan i spökmattan från start till mål. Och jag gillar det.

Se filmens trailer

Fakta

The woman in black

Betyg: 3 av 5

Regi: James Watkins

I rollerna: Daniel Radcliffe, Janet McTeer and Ciarán Hinds

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet