Hazel Irene Drew, offret för ett 100 år gammal olöst mord, utgör inspiration för karaktären Laura Palmer.

100 år gammalt mordfall bakom kultserien

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 maj får de svenska Twin Peaks-fansen äntligen se den nya säsongen av tv-serien. Och bakom seriens gåta kring mordet på Laura Palmer finns ett över 100 år gammalt mordfall – ett mord som ännu i dag är olöst.

Stort hemlighetsmakeri råder inför den efterlängtade nya säsongen av kultserien Twin Peaks, som har världspremiär 21 maj och kan ses i Sverige dagen efter.

Läs mer: Nya säsongen av Twin Peaks får premiär i maj.

Den nya säsongen utspelar sig 25 år efter det mordet på Laura Palmer, där serien tog sitt avstamp och precis som förra gången är avsnitten skrivna av duon David Lynch och Mark Frost.

Lär mer: David Lynch regisserar alla nya Twin Peaks-avsnitt.

Baserad på sann historia

Mycket lite har än så länge avslöjats kring innehållet i den nya serien, men enligt Mark Frost har delar av intrigen i originalserien inspirerats av en historisk händelse: mordet på den 20-åriga Hazel Irene Drew 1908 i Sand Lake, skriver Washington Post.

Den då 20-åriga Hazel Irene Drew försvann spårlöst under en kvällspromenad i ett skogsområde i småstaden, som ligger i delstaten New York.

Hennes kropp hittades fyra dagar senare i sjön Teal’s Pond och den lokala polisen kunde snabbt konstatera att Hazel dött av ett slag mot huvudet med ett trubbigt föremål.

Inspiration till Laura Palmer

Än i dag vet man inte vem som mördade Hazel Drew, och historien hade säkerligen glömts bort om inte Mark Frost under sin uppväxt tillbringat sina sommarlov hos sin mormor i den lilla staden Taboorton –  som ligger i närheten av mordplatsen.

Enligt Frost brukade mormodern skrämma upp honom med historien om Hazel Drew för att han inte skulle ge sig ut i skogen på kvällen, något som därefter ska ha inspirerat honom till historien om Laura Palmer.

– Jag hade hört historier om Hazel under hela min uppväxt, då det sägs att hon spökar vid den här delen av sjön. Så man kan säga att det var därifrån Laura kom.

Så här såg Audrey Horne och special agent Cooper som spelas av Kyle MacLachlan ut för 25 år sedan. Foto: Ur Twin Peaks säsong 1

Mysteriet bakom Hazel Drews död dök återigen upp många år senare då David Lynch och Mark Frost spånade manusidéer och inför sin inre syn frammanade en bild av en ung kvinnas livlösa kropp på en ödslig strand – vilket också är själva öppningsscenen i Twin Peaks.

Och det fanns många orsaker till att Hazel Drews död väckte duons nyfikenhet, enligt Mark Frost, som började gräva i fallet i arkivet i Sand Lakes stadshus.

– Det som lockade mig var det att en död flicka hittats vid strandkanten, att mysteriet ännu var olöst, att det fanns en mängd misstänkta och det faktum att hon umgåtts i olika kulturella och sociala klasser.

Mord utlöser kedjereaktion

Likheterna mellan verklighetens Hazel Drew i Sand Lake och den fiktiva Laura Palmer i Twin Peaks är också många –  kanske framförallt i den kedjereaktion av obehagliga avslöjanden som de båda morden utlöser.

Vad gäller Laura Palmer tycks hon leva ett exemplariskt liv, med toppbetyg och populär pojkvän.

Snoqualmie Falls i Snoqualmie, Washington – Verklighetens Twin Peaks. Foto: Jason Redmond/Reuters

Under utredningens gång avslöjas dock att hon under den perfekta ytan haft ett antal hemliga älskare och mer eller mindre osunda förhållanden – vilket i sin tur leder till fler obekväma avslöjanden i den fiktiva småstaden.

I Hazel Drews fall insisterade såväl släkt som vänner på att hon inte haft något förhållande vid tiden för mordet – men under utredningens gång hittade polisen ledtrådar som tydde på att Hazel i hemlighet haft ett antal kärleksmöten med olika män.

Och precis som agent Cooper hittade viktiga ledtrådar till Laura Palmers liv i hennes dagbok, hittade poliserna under Hazels utredning ett stort antal vykort och brev från personer i hennes liv, inlåsta i en kista.

”Folk som inte passar in i mallen”

Vad gäller Twin Peaks persongalleri av mer eller mindre udda karaktärer har Sand Lake och de människor Mark Frost mötte där under sina lov en avgörande roll.

– Jag hade alltid bott i antingen storstäder eller i förorter, men under min uppväxt hörde jag talas om folk som bodde här uppe i bergen och inte passade in i mallen, utan var lite udda.

Även rent utseendemässigt är Sand Lake på många sätt en kopia av Twin Peaks.

Staden har strax över 10.000 invånare, vilket är närmre de 5.000 invånare Lynch och Frost från början ville ha på den ikoniska skylt med ortsnamnet som inleder varje avsnitt av tv-serien.

Foto: Jason Redmond/Reuters

ABC tvingade dock duon att ändra siffran till 51.201 – detta då man trodde att det låga invånarantalet i Twin Peaks riskerade att skrämma bort tittarna.

Och precis som den för handlingen i Twin Peaks avgörande, ogenomträngliga skogen – är också Sand Lake omgärdat av mängder av träd, och klimatet i staden ofta fuktigt och grått – vilket, precis som i Twin Peaks, skapar en suggestiv stämning.

”Längtan efter svar lockar”

Vad gäller mordet på Hazel Drew är fallet fortfarande olöst, trots att mängder av personer förhördes under utredningen 1908.

Och enligt Mark Frost är det just mysterier som mordet på den 20-åriga flickan som gör att vår nyfikenhet aldrig dör – vilket i sin tur leder till att vi ständigt ifrågasätter vilka – eller vad – vi egentligen är.

– Vi kanske aldrig kan lösa mordet på Hazel, men det är vår längtan efter svar som gör hennes – precis som Laura Palmers historia – så lockande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.