Foto: TT Bild.

Uma Thurman vinner Stockholm Achievement Award

Uppdaterad
Publicerad

Årets Stockholm Achievement Award tilldelas den amerikanska skådespelaren Uma Thurman som kommer att befinna sig på plats och ta emot Bronshästen på Stockholms filmfestival.

Uma Thurman är bland annat känd för sina samarbeten med regissören Quentin Tarantino. Hon fick sitt stora genombrott i rollen som Mia Wallace i Quentin Tarantinos ”Pulp Fiction” från 1994 och spelade sedan huvudkaraktären ”The Bride”, en hämndlysten yrkesmördare i filmerna ”Kill Bill” och ”Kill Bill 2”.

Uma Thurman besöker festivalen mellan den 4 och 8 november och kommer även att delta i avtäckandet av en isskulptur av den kinesiske konstnären Ai Wei Wei som ställs ut på Norrmalmstorg i Stockholm. På festivalen visas sedan båda ”Kill Bill”-filmerna och besökarna kommer även att ha möjlighet att delta i ett timslångt så kallat ”Face2Face”-samtal med Uma Thurman.

– Hon väljer ofta karaktärer som är väldigt starka och självständiga, hon har jämförts med den skådespelartradition som Lauren Bacall tillhör, som har väldigt vassa kvinnokaraktärer som biter ifrån i noirfilmens traditioner. Där befinner sig också Uma Thurman, säger Stockholms filmfestivals chef Git Scheynius till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2014

Mer i ämnet