Jämställdhetsmärkning blev världsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Att svenska biografer sätter stämplar på filmer som klarar Bechdeltestet är en nyhet som nu sprids över världen.

Nyligen rapporterade Kulturnyheterna att fyra svenska biografer skulle börja med att A-märka filmer som klarade det så kallade Bechdeltestet som mäter hur kvinnliga karaktärer framställs (se faktaruta). Och det här är en nyhet som nu alltså spridit sig utanför Sveriges gränser.

Brittiska The Telegraph skriver att ”svenska biobranschen har börjat ändra sättet som biofilmer får sin märkning, baserat på ojämlikhet mellan könen”. Tidningen påpekar också att ”statligt finansierade Svenska Filminstitutet stöder initiativet”.

Dagens Nyheter rapporterar att nyhetsbyrån AP ytterligare spätt på spridningen av nyheten om det svenska filmtestet.

Guardian: Bra initiativ

Den liberala tidningen The Guardians filmblogg applåderar initiativet om det innebär att publiken får upp ögonen för frånvaron av kvinnliga perspektiv på vita duken. Samtidigt varnar tidningen för att Bechdeltestet är ett trubbigt test som missar flera filmer med feministiskt tema.

The Guardians första artikel om det nya filmtestet har väckt mycket starka känslor bland tidningens läsare. Kommentarsfältet svämmar över av upprörda britter som ser initiativet som en del av ett förmyndarsamhälle, eller en ”nannystate”.

Sahlin: Klara brister

Kulturnyheternas filmkritker Fredrik Sahlin tycker att det är ett effektivt sätt att lyfta fram en viktig fråga, men han menar samtidigt att det är ett test med klara brister.

– Som en kvalitetsmärkning av film är den inte mycket att hänga i granen. Bara en sådan sak att den senaste filmen om Åsa-Nisse klarar testet, säger en del om dess användbarhet.

”En konsumentupplysning”

Men Ellen Tejle, föreståndare för Bio Rio som använder sig av märkningen, menar att testet inte heller är tänkt som ett rent kvalitetsverktyg:

– Stämpeln står för ”Approved Bechdeltest”, och är en garanti för att filmen har minst två kvinnor med namn som pratar med varandra om något annat än män, och säger inget om en film är bra eller dålig, feministisk eller sexistisk. Det är en konsumentupplysning och ett litet verktyg för att sprida kunskap om den obalans som råder idag på bioduken.

Fyra biografer

Det är biograferna Bio Rio (Stockholm), Roy (Göteborg), Spegeln (Malmö), Röda Kvarn (Helsingborg) som tillsammans med WIFT (Women in Film and Television) och Rättviseförmedlingen står bakom lanseringen.

Bechdeltestet

En seriestrip av Alison Bechdels från 1985 lade grunden till testet.

För att klara testet krävs det

1) att filmen har två namngivna kvinnliga karaktärer

2) som talar med varandra

3) och att de pratar om något annat än män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.