Leonardo DiCaprio i The Wolf of Wall Street Foto: TT

Utredning: The Wolf of Wall Street inspelad för svarta pengar

Uppdaterad
Publicerad

Storfilmen The Wolf of Wall Street handlar om pengatvätt och korruption. Nu kryper fiktionen in i verkligheten. Det hävdar FBI – som larmar om att filmen spelades in för svarta pengar, och inleder en utredning.

Det var huvudrollsinnehavaren Leonardo DiCaprio själv som köpte rättigheterna till att göra Hollywoodfilmen The Wolf of Wall Street 2007. Sex år senare blev det film av köpet. Då gick produktionsbolaget Red Granite Pictures, då en bubblare i branschen,  in i projektet, och Martin Scorsese regisserade.

Nu är bolagets ägare Riza Aziz föremål för brottsutredning. Aziz ska ha använt miljardbelopp från en malaysisk investeringsfond, och tvättat pengarna för att finansiera filmprojektet. Några miljardslantar ska enligt amerikanska FBI nämligen ha hamnat direkt i produktionsbolaget. Nu vill polismyndigheten beslagta tillgångarna i Red Granite Pictures.

Nekar till brott

The Wolf of Wall Street, som fick fem Oscarsnomineringar och en Golden globe-vinst, handlar komiskt nog om just pengatvätt i ett av världens mest klassiska finanscentrum. Filmen beräknas ha dragit in omkring en miljard kronor.

Riza Aziz är enligt nyhetsbyrån Reuters styvson till den malaysiska premiärministern Najib Razak, som ska ha haft inflytande över investeringsfonden.

Produktionsbolaget meddelar genom ett officiellt uttalande att de medel som tillhandahölls bolaget för fyra år sedan inte är svarta pengar, ”så vitt man vet”, och att bolaget därmed inte har gjort någonting fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.