Stillbild ur filmen ”Flimmer”, en av de tre filmer som nominerats till Kulturnyheternas egen bagge. Foto: SF

Var med och rösta fram Kulturnyheternas bagge!

Uppdaterad
Publicerad

Vem har gjort årets bästa debutfilm? För nionde året i rad är det dags att dela ut Kulturnyheternas egen bagge. Tre filmer har nominerats – nu är det upp till dig att rösta fram vinnaren.

Såhär i prisgalornas förlovade tid är det dags att än en gång dela ut Kulturnyheternas eget filmpris. ”Kulturnyheternas bagge”, ett pris som instiftades för nio år sedan, tilldelas den regissör som står bakom årets bästa långfilmsdebut.

Priset, som delas ut eftersom Guldbaggegalan saknar en kategori för årets bästa debutfilm, består av en blombukett, ett diplom och givetvis evig ära. Vinnaren utses av Kulturnyheternas filmjury tillsammans med tittarna. Bland tidigare års vinnare finns filmer som ”Flickan”, ”Hata Göteborg” och ”Sandor Slash Ida”.

Du väljer vinnarfilmen

Nu är det dags för årets omröstning! Vår filmjury har nominerat varsin film som de argumenterar för. Sedan är det upp till Kulturnyheternas tittare och läsare på webben att rösta fram vinnaren.

De nominerade till Kulturnyheternas bagge för filmåret 2012 är:

Fredrik Sahlin, Kulturnyheternas filmkritiker, nominerar ”Flimmer” av Patrik Eklund. Hans nominering lyder: ”Patrik Eklund har blivit globalt hyllad (från Cannespris till Oscarnominering) för sina träffsäkra och torrt humoristiska kortfilmer men när han långfilmsdebuterade hösten 2012 med ”Flimmer” var det oförtjänt tyst. Det här är en kärvt norrländsk och smågalen skröna som förtjänar bättre och lovar mer.”

Helena Lindblad, filmkritiker i Dagens Nyheter, nominerar ”Avalon” av Axel Petersén. Nomineringen lyder: ”För att det är en lysande skildring av åldrade partydjur i Båstad som spårar ur i en sällsynt mix av sunkig dekadans, moraliskt nolläge och vackert gestaltad melankoli. Johannes Brost gör ett otroligt rollporträtt där han låter sin rollfigur Janne bära fram sin inre tomhet, sin brist på ansvarskänsla och sin förbrukade skönhet som på en silverbricka.”

Roger Wilson, programledare för P1:s filmprogram Kino, nominerar ”Isdraken” av Martin Högdahl. Nomineringen lyder: ”Barnkultur hamnar ofta lite i bakgrunden. Därför är det många som ännu inte insett vilken fantastisk film Martin Högdahls ”Isdraken” är. Fantasifull, actionfylld, spännande och klurig. En lyckad uppdatering av den svenska barnfilmen, och utan de beskäftiga, förmanande eller uppfostrande inslag som man ibland tvingas uthärda i filmer riktade till barn.”

Nu är det upp till dig att rösta på din favorit! Du röstar genom att skicka ett mejl till kulturnyheterna@svt.se med ordet Bagge som rubrik.

Skicka in din röst redan nu! På måndag söker vi upp årets vinnare.

Bara en röst per person kommer att räknas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.