Inspelning av serien ”Syrror”. På bilden syns skådespelarna Henrik Norlén och Marall Nasiri. Foto: TT/ Janerik HEnriksson

Vårdförbundet: En smaklös och ofrivillig parodi

Uppdaterad
Publicerad

TV4:s nya sjukhusserie ”Syrror” skildrar ett gäng sjuksköterskor på en akutavdelning. Men verklighetens vårdpersonal känner inte igen sig. Vårdförbundet tycker att dramaserien är både osaklig och nedvärderande.

Läkare som dränerar lungor med en nagelfil utan plasthandskar, glömmer att söva operationspatienter och personer som går in med dunjacka och stickad halsduk i operationssalen. TV4:s nya dramasatsning ”Syrror” om tillvaron på en akutavdelning tummar något på realism och saklighet. Det tycker Vårdförbundet och de hundratalet personer som skrivit facebook-kommentarer om det första avsnittet som sändes i TV4 på onsdagen och sågs av över en miljon tittare.

Premiäravsnittet handlar bland annat om en sjuksköterska som återvänder till arbetet efter att ha varit hemma med barn i fyra år. Utan introduktion eller uppdatering blir hon sin första arbetsdag skickad att hämta ett hjärta till en akut hjärttransplantation.

– Innehållet är provocerande och nedvärderande. En och samma sjuksköterska går från att jobba på akuten till intensiven och som operationssjuksköterska. Men det är tre olika yrken som kräver långa högskoleutbildningar. Inget stämmer med verkligheten, säger Jenny Olsson Vårdförbundets avdelningsordförande i Västerbotten till Kulturnyheterna.

Sakkunnig rådgivare

På seriens facebook-sida kritiserar många sjuksköterskor innehållet: “Det hade inte skadat med en sakkunnig rådgivare” , ”så långt från verkligheten man kan komma”, ”är det en parodi?”, lyder några av kommentarerna.

Den dramaturgiska bågen är hårt spänd och verklighetsförankringen begränsad. Inga konstigheter egentligen. Men även seriens porträttering och stereotypa köns- och yrkesskildringar upprör. Läkarna är oberörda och rationella, de läxar upp sjuksköterskor och pratar över huvudet på patienterna. Syrrorna däremot, varma och känslostyrda med trassliga privatliv. En av sjuksköterskorna drygar ut den tunna vårdlönen genom prostitution.

– Jag tycker att det är smaklöst, en ofrivillig parodi. Också titeln ”Syrror”, sjuksköterska är faktiskt ett legitimerat yrke. Syrra är jag till mina syskon, säger Jenny Olsson på Vårdförbundet.

Praktiserat på sjukhus

Seriens exekutiva producent Elin Kvist berättar för Aftonbladet att de jobbat jättemycket med göra serien trovärdig, bland annat genom att låta skådespelarna praktisera på sjukhus och genom att ha en medicinsk kunnig person på plats under inspelningen. Men ”man måste dramatisera vissa saker för att skapa underhållning och en serie som är fångande” säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.