”Cirkeln” och Filip och Fredrik på bio i vår

Uppdaterad
Publicerad

Efterlängtad fantasyfilmatisering och en lång rad dokumentärer. På måndagen presenterades vårens svenska filmer på Filmhuset i Stockholm. 

Tv-duon Filip och Fredriks ”Trevligt folk” om det somaliska bandylandslaget, prisade regissören Fredrik Gerttens ”Bikes vs cars” om cykling och det globala trafikproblemet, samt filmaren Åsa Larssons ”My life my lesson” om en familj med en våldsam förälder, är bara några av de dokumentärfilmer som går upp på bio senare i vår. Totalt presenterades sex stycken på Filmhuset.

– Det är ovanligt många. Det visar på den bredd som finns inom svensk dokumentärfilm just nu, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

”Cirkeln” blir film

En av vårens snackisar är filmatiseringen av Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens hyllade fantasyböcker ”Cirkeln”. Efter böckernas stora succé lär förväntningarna på filmen höga och skådespelaren Leona Axelsen, som spelar en av filmens huvudkaraktärer, hoppas att fansen blir nöjda.

– Det är jättesvårt, det blir alltid en skillnad mellan böcker och film och vi kommer aldrig att kunna göra alla nöjda. Men jag tycker själv att filmen är sjukt bra, säger hon.

Rolf Lassgård i ”Lars Molin-skröna”

Skådespelaren Rolf Lassgård medverkar i dramat ”Miraklet i Viskan” – en släktfejdsskildring i västernollländsk miljö som, enligt Fredrik Sahlin, kan beskrivas som en ”Lars Molin-skröna”.

– Filmen handlar mycket om de här små trätoämnena som vi kan känna igen oss i , små saker som kan växa och få ganska ödesdigra konsekvenser, säger Rolf Lassgård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.