”Vi står vid klippans brant”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Terry Gilliam utforskar hur bristen på kontroll leder till ett totalitärt samhälle i sin nya film ”Zero Theorem”.

”Zero Theorem” är sista delen i Terry Gilliams dystopitrilogi efter ”Brazil” och ”12 apornas armé”. En paralell till vår nutid där medborgarna lever i en nära framtid där teknologin förfrämligar oss från våra kroppar, företagen kontrollerar allt och reklamen är Gud.

– Det är inte ens bröd och skådespel längre, bara nonstop-oväsen, säger Terry Gilliam.

– Vilka har makten idag? Politikerna? Inte direkt. Snarare företag och till skillnad från politiker har de inget socialt ansvar. 

Den ensamme programmeraren Qohen i “Zero Theorem” har fått ett riktigt skitjobb av högste chefen: han måste räkna ut att människans existens är meningslös, samtidigt som han distraheras av allt oväsen.

Även om Terry Gilliam var med och grundade Monty Python, finns det bakom hans surrealistiska humor helt klart en allvarlig oro.

– Det finns en övergripande känsla av att ingen styr skutan längre. Jag tror att det är människans natur. När ett system kommer igång tappar folk kontrollen över det. Ingen är ansvarig men några tjänar jättemycket pengar, resten jagar framåt och köper saker. Jag oroar mig bara för att vi just nu står vid klippans brant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.