Bahar Pars spelar den kvinnliga huvudrollen i den Oscarsnominerade filmen ”En man som heter Ove”. Foto: TT

”Vill visa att man inte kan utesluta människor”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Bahar Pars, som spelar den kvinnliga huvudrollen i Oscarsnominerade ”En man som heter Ove”, åker till galan för att göra en markering. – Jag är fri att röra mig och världen tillhör oss alla, säger hon till Kulturnyheterna.

Skådespelaren Bahar Pars riskerade att drabbas av det inreseförbud som infördes av Donald Trump i januari, då hon har dubbelt medborgarskap i Iran och Sverige.

Beslutet innebar att personer från Iran och ytterligare sex länder inte skulle tillåtas resa in i USA på 90 dagar.

”Vill att jag ska följa Farhadis exempel”

Inte bara Bahar Pars berördes av förbudet – även den iranske regissören Asghar Farhadi, vars film precis som ”En man som heter Ove” nominerats för bästa icke-engelskspråkiga film, skulle ha stoppats från att närvara vid Oscarsgalan på grund av sin nationalitet.

Men efter att det amerikanska inreseförbudet frystes i början av februari beslutade Bahar Pars, till skillnad från Farhadi, att trots allt resa till Oscarsgalan, något som gjort många iranier besvikna, berättar hon för Kulturnyheterna.

– Folk, speciellt många i Iran, är besvikna och vill att jag ska följa Farhadis exempel. Jag förstår att de vill ha en representant – jag blev en världsnyhet som alla hade en åsikt om.

Enligt Bahar Pars kan den situation hon hamnat i beskrivas som en lojalitetskonflikt.

– Jag hamnar mitt i det. En del av mig är svenska, som är nominerad med en svensk film. Den andra delen av mig har en lojalitet gentemot mitt födelseland. 

”Världen tillhör oss alla”

Bahar Pars säger att läget varit så svårt att hon har blivit sjukskriven, men att hon genom att resa till USA vill göra en markering.

– Jag blev ganska knäckt av det här och är sjukskriven. Så för mig är det viktigt att visa att man inte kan utesluta människor. Jag är fri att röra mig och världen tillhör oss alla.

Och enligt Bahar Pars har teamet bakom ”En man som heter Ove” nu en möjlighet att  förmedla budskapet i filmen.

– Jag skulle vilja säga en miljon saker till politikerna, men jag tror dock inte jag får det utrymmet. Så att bara stå och hålla Rolfs hand, vilket är budskapet i vår film, får räcka.

”Idealet hade varit att sitta med Rolf”

Det har stormat kring Oscarsdeltagande för ”En man som heter Ove” efter att  Rolf Lassgård, som spelar den manliga huvudrollen, under måndagen meddelat att han inte får vara en av filmens officiella representanter under galan, då de fyra biljetter som tilldelats filmen istället gått till filmens producenter, regissör och dennes fru.

Bahar Pars, som själv fått en biljett till galan från Amerikanska filmakademin, säger i en kommentar till Kulturnyheterna att en filmproduktion är ett kollektivt arbete, vilket gör att alla inblandade därför också vill representera filmen.

– Det är självklart för alla har kämpat och film gör man inte ensam. Det naturliga hade varit att jag och Rolf satt tillsammans och representerade filmen. Men vi kommer göra röda mattan tillsammans, så det blir bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.