Två syriska medlemmar i organisationen Vita hjälmarna har meddelat att de kommer till Oscarsgalan. Foto: TT

Vita hjälmarna kommer till Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Donald Trumps inreseförbud har frysts kommer två inbjudna syriska medlemmar i Vita hjälmarna att kunna närvara vid årets Oscarsgala i Los Angeles. De båda hjälparbetarna medverkar i en nominerad kortdokumentär.

Raed al-Saleh och Khaled Khatib från hjälporganisationen Vita hjälmarna hade inbjudits till Oscarsgalan 26 februari då filmen White Helmets nominerats i kategorin bästa kortdokumentär, enligt The Hollywood Reporter.

Men då den amerikanske presidenten Donald Trump i slutet av januari införde ett inreseförbund för medborgare från bland annat Syrien såg det mörkt ut för de båda syriska hjälparbetarnas USA-resa.

”Ger oss en plattform”

Efter att förbudet nu frysts säger Raed al-Saleh i ett uttalande att han tillsammans med Khaled Khatib ser fram emot att få närvara under filmgalan.

– Det kommer att ge oss en plattform för att kunna ge röst åt de syriska barn och kvinnor som sitter fast i ruinerna efter flyg- och artillerianfall och åt de tusentals syrier som tvingats på flykt från sina hem

Filmskaparna bakom den nominerade dokumentären kallade i ett uttalande hjälparbetarna för ”några av de mest inspirerande människovänner vi mött”.

Hjälparbetarna i organisationen Vita hjälmarna försöker rädda och skydda civila i krigets Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.