Xavier Dolan Foto: SVT

Xavier Dolan: Våldet finns inom mig

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 åriga regissören Xavier Dolan är aktuell med sin femte film på lika många år. Mommy kretsar liksom debutfilmen ”Jag dödade min mamma” kring en kärleksfull men väldigt sårig mor och son-relation.

Den ensamstående och arbetslösa Mamman Diane, spelad av Anne Dorval, hämtar hem sin explosiva tonårsson Steve med ADHD från ett ungdomshem för att själv försöka ta hand om honom. Något som visar sig svårare än förväntat. Men trots filmens allvarliga handling vill Xavier Dolan till varje pris inte skildra en grå snyfthistoria.

– Jag är trött på filmer om människor som gråter och är offer. Hade vi spelat in den här filmen som en independentfilm i USA, hade Anne Dorvals rollfigur varit en strippa som försökte dra in pengar för att rädda sin son och betala hans mediciner. Jag är inte intresserad av en så negativ syn på samhället säger Xavier Dolan till Kulturnyheterna.

Stockholms filmfestival 2014

Kanaliserar sin ångest i filmen

Den hyllade kanadensiska regissören och skådespelaren slog igenom redan som 19-åring med den delvis självbiografiska filmen ”Jag dödade min mamma” följt av ”Hjärtslag”, ”Laurence Anyways”, ”Tom at the Farm” och ”Mommy”. Han skriver nästan alltid manus själv och hämtar ofta inspiration från egna erfarenheter.

– Jag måste inte gräva djupt efter våldet, det finns inom mig. Tack och lov har jag kunnat ge uttryck för det genom filmen de senaste åren. Jag har lyckats kanalisera ångesten och vreden, säger han.

Stark vänskap

Skådespelaren Anne Dorval har arbetet med Dolan, sen debuten, då hon spelade hans mamma i ”Jag dödade min mamma” och har följt hans utveckling som regissör på nära håll.  

– Vi har utvecklat en stark vänskap. Xavier lär sig saker väldigt fort. När jag lärde känna honom var han 15 år, när han gjorde ”Jag dödade min mamma” var han 17 år. Han saknade självförtroende men visste vad han ville. Han hade en väldigt utvecklad och precis smak. Med tiden har han utvecklat ett självförtroende och en förmåga att lyssna in det folk vill säga, säger Anne Dorval.

Ny film på gång

Xavier Dolan är inte nöjd med fem långfilmer, redan nästa sommar planerar han att spela in en sjätte men vill inte avslöja för mycket.

– Det är fortfarande i ett väldigt tidigt skede men det jag kan säga är att den kommer att vara på engelska och att det är en film som kommer att handlar om film.  

”Mommy” premiärvisas i Sverige ikväll på Stockholms internationella filmfestival men går upp på biograferna 9 januari 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholms filmfestival 2014

Mer i ämnet