Filmatiseringen av ”Cirkeln” stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Filmatiseringen av tonårsromanen ”Cirkeln” har stoppats. Författarna vill inte stå bakom filmbolagets utveckling.

”Vi kan inte längre stötta filmbolaget Filmlances utveckling av Cirkeln-filmen. Vi kan inte gå in på detaljer om varför, men vi känner ett alldeles för stort ansvar gentemot våra läsare och den värld vi har skapat för att kunna stå bakom den här produktionen.”

Så skriver författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren i Elfgrens blogg. De meddelar även att både manus-författaren Elfgren och regissören Levan Akin hoppar av projektet – som de kallar för en ”smärtsam process”.

”Vi skjuter upp det”

Till nyhetsbyrån TT Spektra säger Filmlances vd och producent Lars Blomgren att han också är ledsen över situationen:

– Vi stoppar projektet, vi hade planerat att börja filma nästa höst, men nu skjuter vi upp det på framtiden, förmodligen till nästa år. Vi har inte tagit ett enda kreativt beslut ännu, det enda vi har gjort är att provfilma 700-800 personer.

Enligt Blomgren kommer ”Cirkeln” ändå att bli till film, så småningom. ”Cirkeln” är den första hyllade delen i fantasytrilogi för unga, som utspelas på den påhittade orten Engelsfors och har rönt framgång både i Sverige och utomlands.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.