Bernard-Henri Lévy: Vi lever i en mörk tid

Uppdaterad
Publicerad

Han brukar kallas filosofins rockstjärna, är sällan rädd för kontroversiella åsikter, bär skräddarsydda kostymer och i hemlandet Frankrike är han känd under sina initialer, BHL. Vi har träffat filosofen Bernard Henri-Lévy, som var på Sverigebesök i helgen för att tala på evenemanget ”Judisk vår”, där bland annat relationen mellan muslimer och judar diskuterades.

Det har gått mer än 40 år sen den franska filosofen gjorde sig ett namn för en större publik genom att kritisera totalitarismen i Sovjet. Nu ser han hur samma hårdföra ideologi lever vidare.

– Totalitarism är som ett muterande virus. Den byter form och ansikte, men finns alltid kvar. Vi har sett en brun totalitarism – fascismen. Vi har sett en röd totalitarism – kommunismen. Vi ser nu en grön totalitarism jihadismen och islamismen, säger Bernard Henri-Lévy.

Och det här ställer krav på resten av världen.

– Den största utmaningen för västvärlden är att hjälpa moderata muslimer att segra. De är i behov av solidaritet och förstärkning. Det är en av våra uppgifter.

Attentaten i Paris ”del av islam”

Samtidigt som många muslimer menar att terrorattentaten i Paris inte har med islam att göra hävdar – den ibland kontroversielle filosofen – att det tvärtom är viktigt att poängtera att det faktiskt är en del av islam. Han menar att det är lättare att avfärda totalitära element om man är medveten om de olika riktningarna.

– Det är väldigt viktigt att muslimer vet att det finns två vägar att välja så att den stora majoriteten av de troende kan lösgöra sig från, och förkasta, den tolkningen av islam.

Trots hans något mörka bild av dagens samhälle tror han inte att händelserna i Paris river upp djupa sår i samhället.

– Jag tror inte att ett brott som begåtts av en liten skara barbarer kommer att skapa någon djup klyfta, något stort missförstånd mellan de båda grupperna i stort. Vi lever i en mörk tid, men med en ljusning vid horisonten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.