Finland nära att få Guggenheimmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Konststiftelsen Guggenheim vill bygga ett museum i Helsingfors, med fokus på design och arkitektur.

Förhoppningarna väcktes redan i januari förra året, då Helsingfors stadsdirektör och Guggenheimstiftelsens generaldirektör meddelade att de skulle utreda huruvida man kan öppna ett Guggenheimmuseum i den finska huvudstaden.

Efter ett års efterforskningar, ligger nu rapporten klar. Den visar att konststiftelsens styrelse vill bygga ett nytt museum i Helsingfors.

4000 kvadratmeter

Styrelsen menar att ett museum skulle ”stärka Guggenheimnätverket, främja ett långvarigt band till staden Helsingfors och bli ett enastående tillskott för kulturlivet i de nordiska och baltiska regionerna”.

Guggenheimstiftelsen tänker sig ett 4.000 kvadratmeter stort museum, med runt 500.000 – 550.000 besökare årligen. Bygget beräknas kosta upp till cirka 140 miljoner euro. Helsingfors stad kommer också att finansiera museet, skriver finska YLE.

Fler beslut ska tas

Nu ska ännu stadsstyrelsen och stadsfullmäktige i Helsingfors ta ställning till planerna, som har väckt en viss oro bland de andra museerna.

Just nu finns det fyra Guggenheimmuseer i världen. De ligger i New York, Venedig, Bilbao och Berlin. År 2013 öppnar ett femte museum Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Guggenheimstiftelsens verksamhet fokuserar på modern konst och nutidskonst.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.