Gunna Grähs har tecknat alkoholistgubben och döpt honom till Heikki i sin bilderbok. Foto: Alfabeta Bokförlag

Finsk alkisgubbe i barnbok irriterar

Uppdaterad
Publicerad

I en bilderbok för barn ligger finska Heikki i en buske bredvid lekplatsen med en påse ölburkar. Tecknaren Gunna Grähs är anmäld till DO för diskriminering av finländare.

Bilderboken Dino och lille Kurre är en del i serien som handlar om de boende i förorten. Redan 2007 när boken gavs ut följde en livlig debatt om det finska fyllot. Tecknaren Gunna Grähs fick då en fråga från Finland där en journalist undrade: ”Har ni inte egna fyllon och stoppa i era böcker?”.

Nu är Grähs och hennes bilderbok anmäld till Diskrimineringsombudsmannen av Sirpa Lamminpää. Hon har bott i Sverige ända sedan 1976 och tröttnat på att finländare utpekas som alkoholister och bråkmakare. Framförallt vill hon inte låta sina barnbarn få tag på boken med den stereotypa alkisen.

”Namnet var en slump”

I boken hittar en liten pojke den finska alkoholisten Heikki i en buske bredvid lekplatsen omringad av ölburkar och cigarettfimpar. Alkoholpåverkade Heikki gråter över att han har glömt ge sin katt mat. Gunna Grähs tror inte barn som läser boken fastnar i detaljer som att Heikki är finsk eller alkoholist. Tecknaren säger till SR Sisuradio att mannens namn var en slump.

– Heikki hade lika gärna kunnat heta Crille eller Roger. I mina ögon representerar han framförallt arbetarklass inte en nation. 

DO lämnar anmälan obehandlad

Tecknaren Gunna Grähs har skrivit och illustrerat en mängd barnböcker sedan 1982 och har tagit hem flera litteraturpriser Hon tror inte att Dino och lille Kurre  kommer ut i en ny utgåva, men om det blir aktuellt ska hon ta sig en funderare om figuren Heikki.

DO har nu bestämt att de inte behandlar ärendet med bilderboken. Enligt DO hör inte ärendet hemma under diskrimineringslagen utan är en tryckfrihetsfråga. De frågorna behandlas hos Justitiekanslern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.