Skiss av det nya Guggenheimmuseet. Foto: Moreau Kusonoki Architects

Finskt Guggenheim kan bli verklighet trots allt

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring ett Guggenheimmuseum i Finlands huvudstad närmar sig en lösning. Efter att först ha nekat bygget stöd från offentliga medel vänder Helsingfors stad nu och bidrar med 80 miljoner euro.

Helsingfors är en åtråvärd stad för Guggenheimstiftelsen. Politisk och ekonomisk stabilitet, belägenheten mellan öst och väst, liksom den historia av kreativitet och formgivning som kännetecknar Finland gör landet till en ideal plats för ett nytt konstmuseum. Det meddelade stiftelsen 2011. Guggenheimprojektet avvisades dock året därpå i en omröstning i Helsingfors stadsstyrelse, därtill sa finska staten nej till ett museum.

Solomon R. Guggenheim Foundation gav inte upp. Stiftelsen fortsatte att uppvakta finska politiker och makthavare med målet att övertyga den finska staten om att finansiera delar av projektet.

Paviljonger i förkolnat trä

2014 utlyste Guggenheimstiftelsen en internationell arkitekturtävling för det omdiskuterade museet. Vann gjorde det Parisbaserade arkitektkontoret Moreau Kusonoki med sin museimodell bestående av nio låga paviljonger och ett torn som är sammanlänkade genom gångbroar. Byggnadskomplexet är klätt i ett svart kolbehandlat träslag. 

Helsingfors stad vänder

Nu skymtar även en lösning på finansieringsdilemmat, eftersom Helsingfors stad vänt i frågan. Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen meddelade under en presskonferens på torsdagen att Helsingfors bidrar med 80 miljoner euro till ett nybyggt museum. På frågan varför Helsingfors stad ändrat inställning svarar Viljanen med att ett nytt museum skulle ge Helsingfors, som för tillfället har hög arbetslöshet, många arbetstillfällen. 

– I byggskedet får vi 1200 arbetsplatser till och 24 miljoner (euro) i skatteintäkter. När museet väl är färdigt, får vi in sju miljoner i skatteintäkter per år, säger Viljanen under presskonferensen.

Privata finansiärer

Sammanlagt är byggkostnaden beräknat till ungefär 130 miljoner euro.

Privata finansiärer har utlovat drygt 66 miljoner euro till projektet. Bland dessa bidragsgivare finns Jane och Aatos Erkkos stiftelse (Aatos Erkkos var en tidningsman och mecentat, bland annat delägare i Helsingin Sanomat) samt Tiina och Antti Herlins stiftelse. Även rederibolagen Viking Line, Eckerö Line och Tallink Silja har beslutat sig för att satsa pengar i det nya museet med förhoppning om att ett Guggenheim ska öka antalet kryssningsresenärer.

Guggenheim är ett internationellt nätverk av konstmuseer som hålls samman av en stiftelse som grundades av finansmannen och konstsamlaren Solomon R. Guggenheim, 1937.

Guggenheimmuseer finns sedan tidigare i New York, Venedig och Bilbao. Ytterligare ett museum öppnas inom de närmsta åren i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.