Foto: TT.

Flashback-identiteter uppges röjda

Uppdaterad
Publicerad

Researchgruppen har tillgång till dolda användaruppgifter från diskussionsforumet Flashback, uppger gruppen på Twitter.

”Fast det är inget nytt. Vi har sagt det tidigare. Tror den är ganska spridd då den kom från flera håll”, svarar gruppen på en fråga från P3 Nyheters Emanuel Karlsten.

Researchgruppen har under veckan fått uppmärksamhet för sitt samarbete med Expressen, där man avslöjat att flera Sverigedemokrater anonymt skrivit rasistiska saker i kommentarsfält.

Medier

Flashback har i dag hundratusentals medlemmar som diskuterar en mängd olika ämnen på nätet – exempelvis teknik, spel, relationer, politik, brott och sex.

”Skakad”

På Twitter uttrycker flera personer oro över hur användaruppgifterna hanteras.

”Det finns förutom hat och vansinne väldigt mycket sköra människors mest hemliga bekännelser på Flashback. Hoppas Researchgruppen minns det. Jag är faktiskt lite skakad”, skriver Jack Werner på tidningen Metro.

Martin Fredriksson från Researchgruppen bekräftar uppgifterna för Nyheter24.

– Ja, vi har den, vi har haft den ett halvår ungefär. Vi har fått den från olika håll via mejl. Vi har uppgifter till ett par hundratusen konton, säger Martin Fredriksson till Nyheter24.

Fler samarbeten att vänta

Han säger att gruppen diskuterar samarbeten med olika tidningar.

– Men vi hoppas hitta saker om makthavare och politiker. Det vore journalistiskt tjänstefel att inte använda uppgifterna.

Förening

Researchgruppen är en ideell förening som utgörs av skribenter och researchers. På sin hemsida skriver gruppen att man bland annat vill arbeta med grävande journalistik med fokus på samhällsfrågor, demokrati och jämställdhet samt att man avser att värna det demokratiska samhället och de pressetiska reglerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet