Flashback pekar ut kungabild som bluff

Uppdaterad
Publicerad

Flashback stärker sin roll som alternativ journalistisk grävsajt. En forumanvändare menar att kungen är inklippt i det ifrågasatta fotot från strippklubben och visar var bilden kommer från.

Nyligen prisades en grävgrupp på nätforumet Flashback för att ha avslöjat en fuskande naturfotograf. Nu får man mer PR för sajten, genom att peka ut en bluffbild av kungen.

Det handlar om den ifrågasatta bilden av kungen på strippklubb, som har publicerats i Expressen. Flashback-användaren ”Stig-Britt” menar att bilden på just kungens ansikte kommer från en SVT-intervju 1976, och har klippts in i efterhand.

Sökte igenom videor

Flashback-användaren sökte igenom stora mängder videor, med hjälp av sökord som ”kungen” och olika årtal. Sedan sökte han eller hon igenom filmklippen, tills ett bekant ansikte dök upp.

Tidningen Expressen har pratat med 25-åriga ”Stig-Britt”, som kunde spåra den påstådda originalbilden av kungen inom loppet av några timmar:

– Det tog några timmar, men efter att ha analyserat en hel mängd data så hittade jag till slut en bildruta i videon som verkar stämma in så gott som exakt.

Prisad grävgrupp

”Stig-Britt” ingår i den grävgrupp som i höstas avslöjade att den prisbelönte naturfotografen Terje Hellsö hade klippt och klistrat för att få in vissa djur på sina fotografier. Det gjorde att gruppen fick Sveriges Radios journalistpris medieormen och skapade det nya verbet ”att terja”. Hellsö förlorade senare sitt pris.

Den förre porrklubbsägaren Mille Markovic, som har haft kungafotografiet i sin ägo, hävdar fortfarande att det är äkta.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.