De kommunala museerna, som till exempel Stadsmuseet i Stockholm, står enligt en ny rapport för 5,2 miljoner av landets museibesök under 2015. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix.

Fler besöker svenska museer

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna gör allt fler museibesök. Det visar en färsk rapport från Myndigheten för kulturanalys.

Under 2015 gjordes enligt den nya statistiken cirka 26,5 miljoner museibesök i Sverige, en ökning med drygt en miljon besök jämfört med 2014. Landets centrala museer hade under året 7,2 miljoner besök, de kommunala 5,2 miljoner besök och regionala museer hade drygt 4,5 miljoner besök.

I rapporten framgår också att den kategori som hade allra flest besök förra året är övriga museer, där en rad mindre museer i landet ingår.

Enligt statistiken från Myndigheten för kulturanalys framgår också att de samlade intäkterna för museer uppgick förra året till 5,5 miljarder kronor medan kostnaderna uppgick till 5,6 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.