Överallt i världen publiceras nu bilden på den ilandflutna pojken. Foto: Kollage

Flyktingbilden som skakar Europa – varning stark bild

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på den döde pojken som spolats upp på en strand i Turkiet har fått ett enormt genomslag i europeiska medier sedan i går.

I flera europeiska dagstidningar har man publicerat det starka fotografiet som på ett sätt som ingen bild tidigare gjort ringar in dagens europeiska flyktingkatastrof.

”Outhärdligt” skriver Brittiska The Mirror i rubriken. Italienska La Repubblica twittrade: ”Ett foto som tystar världen”.

#flykt

Bilden har också fått enormt genomslag i sociala medier.

Liknas vid flickan i Vietnam

Paralleller har dragits till hur historiska nyhetsbilder har haft stor inverkan på den politiska opinionen. Till exempel Nick Uts bild av den napalmskadade flickan i Vietnam, och Kevin Carters av den svältande pojken med gamen bredvid.

I Sverige har komikern Henrik Schyffert lagt upp bilden på den syriske pojken på sin Facebooksida. Hans inlägg har i skrivande stund delats över 17.000 gånger och kommenterats över tusen gånger. Han är också inne på att bilden kan få samma effekt som dem från Vietnam och Sudan.

– Jag gjorde det för att jag reagerade så starkt, säger han till Kulturnyheterna.

Han skriver också i inlägget att ”Den här bilden är tagen i dag. Onsdag.” och uppmanar alla sina följare att dela bilden vidare och att skänka pengar till en hjälporganisation.

Till de kritiker som menar att det är respektlöst att publicera bilden skriver Schyffert att han förstår att folk blir upprörda av att se den. ”Men om det hjälper EN person när jag lägger upp de här fruktansvärda bilderna så är det värt det. /Ledsen att folk blir stötta men ni kan välja att bara scrolla vidare. Det kan inte de som har råkat ut för det här”

Debatt om integritet

Även svenska medier har publicerat bilden och det har lett till en diskussion om var gränsen går mellan att visa hur verkligheten ser ut eller att brista i respekt mot den drabbade.

SVT-Nyheters chef och ansvarige utgivare, Ulf Johansson säger till Kulturnyheterna att det är ett svårt val.

– Det finns anledningar till att vara både för och emot. Vi är i vanliga fall väldigt restriktiva med bilder som den här. Men en anledning till att publicera just den här bilden är att den på ett oerhört starkt sätt visar den mänskliga tragik som vi ser just nu.

– En anledning som talar emot är integritetsfrågan, att vi aldrig kommer kunna fråga den här pojken om han vill vara med eller inte, säger Ulf Johansson.

Reagerade på två sätt

Henrik Schyffert säger att han reagerade på två sätt när han såg bilden.

– Dels som en pappa som blir helt knockad av det fruktansvärda och bara vill prata om det, dels på ett mer rationellt plan, att jag hoppas det kan hjälpa till att samla in pengar till flyktinghjälp.

Den senaste tiden har medier världen över rapporterat om flyktingkatastrofen och delgett läsare och tittare massor av berättelser om flyktingarnas oerhört utsatta situation.

Henrik Schyffert, som också är programledare för SVT-serien ”Alla är fotografer”, menar att den här bilden är annorlunda.

– Därför att den har med oss att göra på ett sätt som inga bilder hittills har haft. En död pojke med likadana stövlar som min treåring har spolats upp på en strand. Det blir oerhört starkt, säger han och fortsätter.

– I Sverige diskuterar vi statistik och fakta, att si och så många flyktingar ska få komma och det kommer kosta si och så mycket pengar. Sånt kan man prata om utan att det känns, utan att det berör. Det kan man inte med den här bilden. Den här bilden går inte att diskutera.

”Där är den”

Han menar också att det inte går att säga varför en viss bild blir ikonisk.

– Man kan inte bestämma det. Helt plötsligt är den bara där. Det finns inget rationellt, det är bara känslostyrt. Och när jag såg den här bilden så tänkte jag att där är den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet