Hasse Andersson, Clara Henry och David Lindgren. Foto: TT/Janerik Henriksson

”Det finns en tanke bakom manuset”

Uppdaterad
Publicerad

Tråkiga skämt, inget samspel och en show som inte lyfter.

Clara Henrys, Hasse Anderssons och David Lindgrens programledarskap har kritiserats av både tv-tittare och recensenter.

Men det finns en tanke bakom upplägget, enligt trion själva.

I morgon leder Clara Henry, Hasse Andersson och David Lindgren Melodifestivalens tredje deltävling i Växjö.

Att programledarna för Sveriges största underhållningsprogram väcker starka reaktioner hos tv-tittarna är en regel snarare än ett undantag. I år handlar det om manuset och trions samspel. Clara, Hasse och David har kritiserats för att leverera blekt, humorlöst material och en show utan udd, till skillnad från förra årets programledare Gina Dirawi och hyllade ESC-programledaren Petra Mede.

Melodifestivalen 2017

”Vi är inte Petra Mede”

Men det finns en strategi bakom årets manus och trions framtoning, enligt David Lindgren.

– Vi har en annan approach, vi har inte ett lika vasst manus och det finns en tanke bakom det. Vi vill att det ska vara varmt, hjärtligt och upplyftande. Det är en annan approach än vad det har varit innan och personligen gillar jag det, säger han.

Clara Henry håller med.

– Det här är ett program som alla tycker någonting om. Vi kan göra det här hur bra som helst, men det vi kommer göra fel är att vi inte är Petra Mede. Det kommer alltid vara så.

Får hjälp av frun

Hasse Andersson, som gör sitt allra första programledaruppdrag, undviker att läsa tidningar och sociala medier för att slippa påverkas av andras åsikter.

– Jag har hört något återges men jag vet inte allt som har sagt och vill egentligen inte veta någonting förrän det här är över och man har tid att bearbeta. Jag vill inte bli ledsen medan vi håller på, säger han.

Tidigare deltävlingar har han haft svårt att komma ihåg text. Nu får han hjälp av hustrun Monika med att repa manus.

– Tio minuter i sju i morse väckte hon mig och sa att nu kör vi en runda. Och det sista vi gjorde igår var att dra igenom det igen. Hon har blykoll på mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet