Foto: Stina Stjernkvist/SVT

”Vi gillar att prata om feminism”

Uppdaterad
Publicerad

The Fooo handplockades av ett skivbolag 2013 och bildade tillsammans det perfekta pojkbandskonceptet. Snygga, charmiga och proffs på samspelt popdans.

Sedan dess har gruppen tappat en medlem, bytt namn till The Fooo Conspiracy och igen till FO&O. I kväll debuterar de i Melodifestivalen med ”Gotta thing abot you”.

Melodifestivalen 2017

På scen och skiva levererar de traditionella poptexter. I sociala medier vill de förmedla mer än så. Tillsammans har Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg 700 000 på Instagram, mestadels unga tjejer. Gruppen ser det som att de har ett ansvar, förklarar Felix Sandman. En ambition de delar med flera unga, svenska artister.

Vill prata om acceptans

– Jag tycker det är lite konstigt att man ska behöva tänka på hur man är bara för att man är en offentlig person, men har man fått den platsen och har så många som ser upp till en tycker jag man ska ta tillfället i akt och göra något bra av det. Det är en bra position.

Vad vill ni förmedla?

– Det första jag kommer att tänka på är självsäkerhet. Jag är själv inte hundra procent säker på mig själv och det finns många unga som inte heller är det. Samtidigt som jag själv behöver stöd, behöver de stöd, säger Omar Rudberg.

– I sociala medier gillar jag att prata mycket om jämställdhet och Oscar pratar mycket om att alla är olika, alla älskar olika och att man ska accepteras för den man är, säger Felix Sandman.

”Kommer inte hoppa på Diggiloo”

Att tävla i Melodifestivalen var inte självklart för FO&O, och de är fortfarande inte sugna på att välja den traditionella vägen efter tävlingen.

Är ni oroliga över att bli stämplade som Mello-artister?

– Det är klart att vi har tänkt på det. Och visst, vi är debutanter i Melodifestivalen, men vi är inte debutanter. Jag tror att det är mycket det som gör att man får en sådan stämpel. Vi har gjort det här i tre och ett halvt år. Melodifestivalen är stor, men det kanske inte är det största vi har gjort om man ska jämföra med andra saker. Vi har en vision bortom Melodifestivalen. Vi kommer inte hoppa på Diggiloo-turnén liksom, säger Oscar Enestad.

I stället hoppas de att tävlingen ska boosta låten och hjälpa dem att få igång sin planerade USA-satsning.

– Det är en nystart och känns väldigt kul eftersom vi har tre och ett halvt års erfarenhet som grupp som har fått oss att utvecklas som personer. Det känns skitkul att ta det vidare. Det är en utveckling, säger Felix Sandman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet