Eurovision song contest 2015, från Wien i Österrike. Foto: TT

Nu direktsänder Kina Eurovision-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision song contest är på väg att bli en global angelägenhet. Förutom att Australien deltar i år direktsänds i kväll en final av musiktävlingen för första gången i Kina, rapporterar Yle.

Kanske är Kina nu på väg att göra som australierna, nämligen att ställa upp med ett bidrag i Eurovision song contest. Den kinesiska nätkanalen Mango TV, som kommer direktsända ESC-finalen i kväll, vittnar för Yle om ett intresse som bara växer.

– Vi är intresserade av möjligheten att delta i tävlingen. Vi har flera toppsångare som kunde skickas till tävlingen och via dem kunde kineserna bli intresserade av Eurovisionen, säger Yongjie Li, innehållschef på Mango TV till Yle.

Censurerade bort lesbisk kyss

När deras sändning rullas ut på nätet i kväll när den 150 miljoner personer i Kina. Tidigare år har kineserna kunnat se repriser av ESC-finalen, i bland i censurerad form.

2013 fick den kinesiska publiken, som tittade på reprisen av finalen, se en variant där den finska sångerskan Krista Siegfrids lesbiska kyss hade redigerats bort.

Att det kinesiska intresset för Eurovision song contest nu nått sådana höjder att årets semifinaler och final direktsänds på nätet kan vara ett tecken på mer öppensinnighet från Kina, konstaterar den kinesiske ESC-kommentatorn Yiu Pak Leung i en intervju med Sveriges Radio.

– Jag tror att vi mer ser till musiken i sig, snarare än andra aspekter. Men ja, vi är mer och mer öppensinniga för olika kulturer, säger han till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.