”Ett stort steg för damfotbollen”, säger landslagsspelaren Kosovare Asllani som på bilden syns i sin spelversion. Foto: www.easports.com

För första gången: Kvinnor i fotbollsspelet

Uppdaterad
Publicerad

Bättre sent än aldrig – eller bara för sent? ”EA Sports Fifa 16” blir det första spelet i den populära seriens historia som erbjuder damfotboll.

I dag presenterade spelbolaget EA Sports sin stora nyhet för den kommande versionen av fotbollsspelet Fifa.

Spelet har kommit ut årligen sedan 1993. Men först nu lanseras en version som inte enbart kommer innehålla herrfotboll utan även damfotboll. Tolv damlandslag gör entré, att jämföra med herrsidan som har både landslag och en mängd klubblag.

– Att kunna ta några av världens allra bästa damlandslag till vår spelserie är en stor händelse för EA Sports, och vi är mycket glada över att kunna leverera ett nytt spelsätt till miljontals fans, säger David Rutter som är ansvarig för spelet i ett pressmeddelande. 

Fotbollsspelarna positiva

I den trendande twitter-hashtaggen ”FIFA 16” har det uppmärksammade gripandet av Fifatoppar bytts mot bilder och kommentarer om de nya kvinnliga spelarna.

– Det är jättekul att damspelare inkluderas i EA Sports Fifa. Vi är förebilder för många unga och detta visar verkligen att fotboll är fotboll för alla, säger Charlotte Rohlin, mittback i den svenska landslagstruppen i pressmeddelandet.

– Eftersom jag själv växt upp med EA Sports Fifa så har jag drömt om att damspelare ska finnas med i spelet. Det är ett stort steg för damfotbollen, tillägger den svenska anfallaren Kosovare ”Kosse” Asllani.

Mesigt eller smart?

Kulturnyheterna ringde upp speljournalisten Effie Karabuda för att höra hur hon reagerade på nyheten:

– Jag kände att det var lite på tiden. Jag tror att folk utifrån som inte själva spelar kan tycka att det verkar larvigt att man inte kommit längre. Men egentligen är det ett ganska stort och avgörande steg för Fifa och för spelbranschen. Det här visar att EA Sports vill bli mer inkluderande.

Karabuda är själv ingen fotbollsfantast men tycker om spelserien. Hon hoppas att förändringen gör att fler kvinnor känner att de kan relatera till karaktärerna och därmed förändra den snedvridna könsfördelningen bland tv-spelarna.

Kunde inte EA Sports ha tagit det här steget tidigare?

– Absolut, men spelbranschen är så himla ung och den ligger efter på så många plan. Och vi är forrtfarande inte där, männen har till exempel betydligt fler lag än kvinnorna. Så de inleder ganska mjukt. Antingen kan man se det som ett smart drag, för då kanske de som spelar fortfarande känner igen sig och inte reagerar så mycket på förändringen, eller så kan man se det som ett mesigt drag.

Gick att göra kvinnokroppar

Effie Karabuda berättar att sportgenren inom spel länge legat efter till exempel rollspel som varit mer i framkant när det kommer till kvinnliga och manliga karaktärer.

– En sak som är väldigt positiv är att de inte bara satt ett kvinnligt huvud på en manlig kropp. För det brukar felaktigt sägas att det är för svårt att animera kvinnliga kroppar. Men här har de verkligen gjort unika kroppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.