Foto: SVT

”Förbryllad över okunskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring kulturtidskriftsstödet får journalister att ifrågasätta politikers kunskap.

Bara dagar efter att kulturutskottet beslutat att kraftigt minska bidraget till kulturtidskrifter, ändrade de sig och skickade ärendet på återremiss. På redaktioner runt om i landet pustar många journalister och läsare ut. Samtidigt väcks frågor om såväl beslutet som den tvära vändningen.

– Det är en stor lättnad, men man blir också förbryllad över hur övergripande okunskapen inom alliansen verkar vara. Kulturtidskrifter är ingen hobbyverksamhet, utan ambitiösa och professionella tidskrifter, säger Emanuel Holm, redaktionssekreterare på tidskriften 10tal.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Når fler än läsarna

Mikael Feldbaum är chefredaktör för Magasinet Arena. Han påpekar att kulturtidskrifter berör många fler än de som faktiskt läser dem.

– Våra idéer plockas upp av andra medier, som SVT Debatt eller Dagens nyheters kultursidor, och når på så sätt ut till fler.

Som exempel nämner han en artikel om Ruben Östlunds film Turist.

– En psykolog skrev om myten om att medelklassen har så många gömda hemligheter, när de i själva verket mår rätt bra, och helt andra familjer egentligen har de där hemligheterna. Det pratades flitigt om det efteråt.

Magasinet Arena fick 300.000 kronor i bidrag 2014. Enligt Mikael Feldbaum är pengarna avgörande för tidningens överlevnad.

– Utan dem hade vi överlevt ett år, sedan hade vi fått fundera på hur sjutton vi ska göra, säger han.

Arbete som kräver resurser

Stödet betyder lika mycket för tidskriften 10tal. Det senaste numret handlar om ukrainsk litteratur, och arbetet har pågått sedan 2011. Något som hade varit omöjligt utan bidrag, enligt Emanuel Holm.

– Det har varit viktigt att jobba med Ukraina och det tar tid att lära känna poeter där. Ingen annan tidskrift i Europa har gjort ett helt nummer om landets litteratur, säger han och understryker tidningens relevans.

– Vem ska annars göra litterära introduktioner på svenska? Plötsligt inser man att det inte är så givet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet