Författaren och före detta PEN-ordföranden Francise Prose är en av de som valt att hoppa av sitt uppdrag som prisvärd på galan. Foto: David Shankbone/TT

Författare hoppar av gala: Vägrar hedra Charlie Hebdo

Uppdaterad
Publicerad

Flera författare meddelar att de inte kommer delta på PEN-galan i USA med anledning av det hederspris som kommer tilldelas satirtidningen Charlie Hebdo.

Yttrandefrihets- och människorättsorganisationen PEN anordnar i början av maj en gala i USA för att hedra bland andra författare som slåss för det fria ordet. Ett av prisen som delas ut kommer gå till den franska satirtidningen Charlie Hebdo, för att de trots terrorattentatet som kostade 12 personers liv i början av året, valde att fortsätta sitt arbete och gav ut numret ”Tout est pardonné” (Allt är förlåtet). 

Nu reagerar flera av de författare som är inbjudna på att PEN delar ut ett pris till en tidning som i deras mening kränker muslimer.

Tidigare PEN-ordförande hoppar av

Bland de som bestämt sig för att inte längre delta på galan finns australiske Bookerpristagaren Peter Carey, lankesisk-kanadensiske Michael Ondaatje som bland annat skrivit ”Den engelske patienten” och amerikanska Francine Prose som själv mottagit ett pris från PEN och som dessutom varit ordförande för den amerikanska falangen av organisationen, rapporterar The Guardian.

Prose förklarar i en intervju med nyhetsbyrån AP att hon ställer sig bakom yttrandefrihet utan begränsningar och att hon beklagar dödsskjutningarna, men tillade hon också, att dela ut ett pris skulle innebära ”beundran och respekt” för pristagarnas arbete, något hon inte kan ställa sig bakom.   

”Jag kan inte tänka mig att sitta i publiken när de har stående ovationer för Charlie Hebdo”, säger hon.

Försvarar valet

Organisationens nuvarande ordförande Andrew Soloman har svarat på kritiken. Han har förståelse för att det finns de som kränkts av tidningens Muhammed-karikatyrer. Men, förklarar han, utifrån Charlie Hebdos egna uttalande har det varit tydligt att deras avsikt inte varit att förolömpa muslimer utan snarare att kraftigt avvisa försök att inskränka i yttrandefriheten.

Prose, Ondaatje och Carey skulle tillsammans med 60 andra författare ha varit värdar under galan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.