Foto: Mix Förlag och Dito.se

Författare hakar på färsk trend: avsnittsromanen som e-bok

Uppdaterad
Publicerad

Nu under bokmässan i Göteborg kommer den kända pseudonymen Hans Koppel släppa första avsnittet av sin nya roman som e-bok.

De resterade nio avsnitten släpps två gånger i veckan under hösten. Hans Koppel är det namn som barnboksförfattaren Petter Lidbeck går under när han skriver för vuxna.

Romanen ”Hemvändaren”  är en satirisk  samtidsskildring  som utspelar sig i förlagsmiljö, i stil med böckerna i Koppels bokserie som började med ”Vi i villa”, säger Mattias Castenfors marknadansvarig på Dito.se.

Bokmässan 2013

Dito.se är bland de första e-boksåterförsäljarna som släpper en avsnittsroman i digital form.

Fantasy i avsnitt

Tidigare har Bonniers e-boksförlag, Mix Förlag, som experimenterar med att släppa bland annat skräck- , romantik- och erotiska kortnoveller digitalt, också släppt en avsnittsroman e-boks format. Det är urban fantasyboken ”Karma Boulevard” av Anna Kerubi. Den gavs ut 2011 i avsnitt, och lever kvar som hel e-bok.

– I den är avsnitten självständiga kapitel som bygger en helhet, som tegelstenar som bygger ett hus, säger Mix:s litterära chef, Catharina Wrååk. Vi håller på att utveckla kortare digitala format, som kortromaner, och även avsnittsromaner. 

Nytt sätt att läsa och skriva

Mattias Castenfors menar att Koppels roman är unik i sitt slag för att den som skrivs som avsnitt, var och ett på ett eget tema, på ett sätt som leder in i nästa avsnitt med en tydlig cliffhanger. Han hoppas att formatet ska leda till ett nytt sätt att skriva och läsa, mer likt tv-serier, men något annat.

– Det finns så många möjligheter med det, formatet är spännande man kan till exempel skriva i realtid och koppla på aktuella händelser, menar han. I USA finns förlag som enbart ger ut så kallad serialized fiction, fiktion i avsnittsformat,  som  fungerar ungefär som Netflix gör när det gäller film och tv-serier.

Nygammal trend med följetonger

Avsnittsromanen är ingen ny uppfinning,  följetongen var populär som form under mitten av 1800-talet då namnkunniga författare publicerade specialbeställda verk i tidningar. Charles Dickens är ett känt exempel.  Ett modernare exempel är Tom Wolfe som har publicerat en avsnittsroman i Rolling Stones Magazine.

Koppling till bokmässan

Första avsnittet av ”Hemvändarna” av Hans Koppel kommer att släppas digitalt på bokmässan på fredag.

-Historien tar sitt avstamp på bokmässan där huvudpersonen råkar i konflikt med  igenkännbara personer ur svenska litteratur- och förlagseliten.säger Mattias Carstenfors.

Boken börjar med en dagenefter-scen från bokmässan i Göteborg:

”Leona. Bakfull och lycklig. Ögonen känns klistriga, hårbotten kliar och jag kan inte sluta le. Mintpastillen jag suger på för att dölja lukten av gårdagens alkohol gör mig lös magen men kön till damernas är löjligt lång. Idiotiskt nog bor jag på Park, för att ha nära hem från det obligatoriska barhänget. Orutinerat.”

(Ur första avsnittet av ”Hemvändaren”)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2013

Mer i ämnet