Författaren Javier Marias har tappat tron på journalistiken

Uppdaterad
Publicerad

Den spanske författaren och tidningskrönikören Javier Marias är aktuell på svenska med sin fjärde bok ”Förälskelser”. Marias är en samhällsengagerad skribent vars tankar just nu kretsar kring hur krisen påverkar landet.

Arbetslösheten i Spanien ligger idag på 25 procent.

– I Tyskland låg arbetslösheten på 25 procent när andra världskriget bröt ut. Vilket ansågs vara oövervinneligt för ett land. Det är väldigt sorgliga tider just nu. Man ser problemen runt omkring en. Om man pratar med folk i affärer berättar de att det är ingen som köper något, säger Javier Marias.

Men Marias, som förutom författare även är kolumnist i tidningen El Pais, försöker att inte vara pessimistisk

-Man kan inte som skribent bara berätta om den hemska sanningen i dåliga och pessimistiska tider och göra folk deprimerade varje vecka. Såklart att man inte ljuger, man säger som det är och försöker göra saker och ting bättre. Om man fördömer det som är orättvist är det för att man vill hjälpa människor att inse vad som är fel och på det sättet kanske få igenom en förändring.

Tappat tron på journalistiken

Varje vecka kommenterar han samtiden i sin krönika men har tappat tron på att journalistik skulle kunna påverka dagens politiker i Spanien.

– Det var annorlunda för 30 år sedan i Spanien. Då, om någon skrev något mot regeringen i en viktig tidning, kunde regeringen bli bekymrade, det påverkade dem. Nu tror jag inte det är så längre, de bryr sig helt enkelt inte.

Reporter: Amanda Horne och Jenny Aschenbrenner

Fotograf: Sven-Åke Visén

Klippning: Viveca Hallgrim

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.