Författaren Marianne Fredriksson död

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest älskade och lästa författare, Marianne Fredriksson, har avlidit. Hon dog i sitt hem utanför Stockholm, 79 år gammal. Hennes böcker har givits ut på 47 språk och sålts i stora upplagor världen över.

Marianne Fredriksson inledde sin karriär som journalist inom dags- och veckopress. Hon var bl.a. chefredaktör för Allt i hemmet och initiativtagare till Vi föräldrar och Allt om Mat.

Som skönlitterär författare debuterade hon 1980 med Evas bok. Förra året kom Ondskans leende som blev hennes sista bok.

Marianne Fredriksson började sin journalistiska bana på kvällstidningen GT i Göteborg, staden där hon föddes den 28 mars 1927 och där hon växte upp. 1962 flyttade hon till Stockholm för att bli chefredaktör för Allt i Hemmet.

Som journalist ansågs hon som idé- och initiativrik och en bra ledare och hon kunde räkna in en rad framgångar under sin karriär på olika tidningar och tidskrifter.

Gavs ut i 150 länder

Men det var som författare hon blev verkligt populär och folkkär, med böcker som sålde i mycket stora upplagor både i och utanför Sverige. De har givits ut på 47 språk i 150 länder. Två av romanerna, Simon och Ekarna och Anna, Hanna och Johanna, har funnits på tio i topplistan över flest sålda böcker i världen.

Hon debuterade ganska sent, efter en livskris, och skrev sedan närmare 20 romaner.

Hennes berättelser om nutid och historia, familjerelationer och religion, kärlek och ondska älskades av hundratusentals läsare, även om litteraturkritikerna inte alltid delade läsekretsens uppfattning.

”Kom läsarna nära”

– Hon hade en förmåga att komma sina läsare väldigt nära. Hon fick enormt många brev om det från läsare över hela världen. De kände igen sig i det hon skrev, att hon förstod hur de kände och tänkte, säger hennes agent sedan 1993, Bengt Nordin, till TT.

Ändå förändrades inte människan Marianne Fredriksson av framgången, säger Bengt Nordin.

– Hon kunde också bära det, eftersom hon var en mogen kvinna.

Han pekar på att Fredrikssons författarskap ofta anknöt till samhällsdebatten och inte sällan var före sin tid.

– Det var nog hennes journalistiska känsla som gjorde det.

Reinfeldt: Hon fångade människor

”Sverige har förlorat en folkkär och älskad författarinna som med sina böcker lyckades fånga människor på ett unikt sätt, något som inte bara många svenskar utan även många läsare världen över uppskattat”, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar till Marianne Fredrikssons bortgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.