Unga poeter tar plats i kulturens finrum

Uppdaterad
Publicerad

Från en roman om vuxenblivande till revolutionära dikter. I fem år har nätverket Revolution Poetry arbetat med unga poeter i Stockholms miljonprogramsområden. Målet är att ta plats i det etablerade kulturlivet. Nu firar de med en riksturné, som avslutas i morgon på Folkoperan i Stockholm.

Sexton poeter framför spoken word på scenen.

I fem år har nätverket Revolution Poetry arbetat med unga från Stockholms miljonprogramsområden.

Nätverket vill ge plats åt unga röster i kulturen. Allt började med startandet av ett kafé i Stockholmsförorten Husby 2009. Sedan dess har Revolution Poetry samlat poeter från fler orter, och uppträtt på fler platser i Sverige.

– Jag har gjort det här sen jag var 14, 15. Det har varit som en frizon för mig. Här får man uttrycka sig som man vill, säger Yodit Girmay, poet.

Fortsätter att finnas

Ambitionen med Revolution Poetry har varit att minska det kulturella avståndet mellan miljonprogramsområdena i Stockholm och innerstaden. Att bli en självklar del av den etablerade kulturscenen.

– Jag är övertygad om att vi påverkar kulturlivet i en positiv riktning. Att vi hjälper till i en demokratiseringsprocess och bidrar till att skapa kulturell rättvisa, säger Barakat Ghebrehawariat, en av organisatörerna.

– Det finns så många fantastiska poeter, kulturarbetare, och skådisar. Särskilt i miljonprogrammen som inte får en ärlig chans att delta i kulturlivet. Så länge det finns sådan diskriminering eller en sådan diskrepans, så kommer vi att fortsätta finnas.

Framförandet svårast

Poeten Nawros Zakholy säger att det svåraste med spoken word är framförandet.

– Ibland kommer texterna bara till en, man behöver inte ens tänka. Men sedan ska det sitta. Man ska kunna det utantill och känna varenda rad, för publiken ska känna det med mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.