Nu får hanteringen av affären Omar Mustafa ny kritik. Ester Pollack, docent i journalistik, anklagar både Socialdemokraterna och medierna för havererad källkritik. Foto: SVT

Forskare: ”Källkritiken är som borta”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer ny kritik mot hanteringen av Omar Mustafa-affären. Ester Pollack, docent i journalistik, anklagar både Socialdemokraterna och medierna för havererad källkritik.

8 april publicerade tidskriften Expo en artikel där det framgick att Omar Mustafa som ordförande i Islamiska förbundet bjudit in föreläsare som uttryckt sig antisemitiskt.

Men rapporteringen som följde blev till ett drev och uppgifter som inte stämde publicerades. Det säger Ester Pollack, docent i journalistik.

– Den legitima delen är det som Expo publicerade, att Omar inviterat människor med avskyvärda åsikter att tala. Men efter det kommer fas nummer två, där blir det problematiskt. Det som rimligen borde ske är att journalistiken undersöker närmare vad som ligger i det här. Men då går det väldigt, väldigt fort, säger hon.

”Massor av uppgifter”

– Expressen kommer med ett antal texter, Newsmill kommer med rapportering om familjestadgar. Massor av anklagelser som visar sig vara falska, uppgifter som är väldigt svåra att kontrollera. Källkritiken är som borta, säger Ester Pollack.

Expo är inte nöjda med hur rapporteringen efter deras avslöjande sett ut. Men även Mona Sahlin som sitter i Expos styrelse blandar ihop begreppen och säger till Aftonbladet att det är Omar Mustafa själv som uttalat sig antisemitiskt.

– Vi har inga belägg för att han har uttalat sig antisemitiskt. Mona Sahlin har dessutom förklarat på vår sajt att hon inte menade att han uttryckt sig antisemitiskt, utan snarare att han erbjudit en plattform för antisemiter, säger Alex Bengtsson, reporter på Expo.

(S) får också kritik

Ester Pollack säger att det inte bara är medierna som fallerat, utan även Socialdemokraterna.

– Det är något som saknas och fattas också inom partiet. Att man inte är väldigt säker på att man kan svara upp mot den kritik som alltid kommer, som är helt legitim och som ska komma. Men då ska man veta vad det är man svarar, vad man gör. Man ska vara förberedd, det är man inte, säger hon.

– Vi har problem i Sverige med antisemitism, att människor inte vill se att det finns antisemitism. Vi har också ett utbrett muslimhat och islamofobiska konspirationsteorier som till och med kan leta sig in på de stora kvällstidningarna, säger Alex Bengtsson.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Fotograf: Andreas Idén

Klippning: Joakim Rückert

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.