Nobelpristagaren och kemisten Marie Curie är en av få kvinnor som kommit att bli ihågkommen för sina forskningsinsatser. Foto: AP/TT

Upprättelse för forskningens bortglömda kvinnor

Publicerad

Forskningens framstående kvinnor skrevs ut ur historien: Nu lyfts de fram i nytt kvinnobiografiskt lexikon från Göteborgs universitet.

Varför finns så få kvinnliga pionjärer inom forskning, politik och konst? I många fall för att de skrivits ut ur historien på grund av de var just kvinnor. Det menar en grupp forskare på Göteborgs universitet som tittat närmare på frågan.

Vill förändra bilden

I ”Svenskt kvinnobiografiskt lexikon” vill nu gruppen av historiker, litteraturvetare och språkvetare samla de svenska kvinnor som har haft en framträdande roll i historien i ett gemensamt verk.

− I befintliga lexikon missgynnas kvinnor, bland annat på grund av rådande könsnormer i urvalskriterierna, med också för att ojämlika villkor gjort att männen haft större utrymme att genomföra handlingar som gjort officiella avtryck i samhället, säger Maria Sjöberg, professor i historia och en av initiativtagarna till projektet, i ett pressmeddelande.

En viktig anledning till initiativet är att kvinnor idag utgör mellan 5 – 10 procent av personerna i moderna biografiska lexikon. Ofta är dessa inkluderade på grund av att de varit gifta med framstående män, snarare än för sina egna insatser, menar forskningsprojektet.  

Tillgängligt för alla

Forskningsgruppen har nu beviljats 5,7 miljoner kronor för att under två års tid sammanställa tusen av de viktigaste kvinnorna i den svenska samhällsutvecklingen. Tanken är sedan att lexikonet ska tillgängliggöras gratis på nätet.

− Därmed görs svenska kvinnors bidrag till vetenskap, litteratur, konst, politik, filosofi och populärkultur tillgängliga för svensk såväl som internationell forskning, och bildar samtidigt underlag för ny forskning, säger Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.