Försvunna van Gogh-tavlor återfunna efter 14 år

Uppdaterad
Publicerad

Två tavlor målade av Vincent van Gogh upptäcktes när italiensk anti-maffia-polis gjorde ett tillslag mot Camorramaffian i Neapel, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De två tavlorna stals från Van Gogh-museet i Amsterdam 2002 och har varit försvunna sedan dess. Väl återfunna, ramlösa och något tilltufsade, är de två tavlorna ändå i bra skick, skriver Van Gogh-museet i ett pressmeddelande. Verken ”Seascape at Scheveningen” från 1882 har förlorat delar av sin färg i det nedre vänstra hörnet och ”Congregation leaving the Reformed Church in Nuenen” (1884/85) är något kantstött.

– Tavlorna har hittats! Att jag skulle kunna säga de orden är något jag inte vågade hoppas på längre, sa museichef Axel Rüger under presskonferensen när upptäckten tillkännagavs.

Bevismaterial i utredning

Det är inte klart när tavlorna återvänder till museet. Först ska de användas som bevismaterial i utredningen mot Camorramaffian som ännu inte är avslutad.

– Vi har väntat på det här i 14 år och naturligtvis vill man bara ta med sig tavlorna hem direkt. Vi måste vara tålmodiga, men jag är övertygad om att vi kan lita på de italienska myndigheternas stöd, säger Axel Rüger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.