Förtroendet för kungahuset sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har förtroendet för kungahuset varit så lågt. Bara lite drygt en tredjedel, 34 procent har stort förtroende för kungahuset. Det visar nya siffror från SOM-institutet i Göteborg.

Det som sänkt kungaförtroendet och stödet för monarkin är boken ”Den motvillige monarken” som kom ut förra hösten.

Livsstilen sänker förtroendet

– Både kopplingarna till nazismen och livstilsfrågan sänker förtroendet. Det ser vi mycket tydligt, säger Lennart Nilsson på centrum för forskning om offentlig sektor vid Göteborgs universitet.

Lennart Nilsson menar att uppmärksamheten kring skandalerna och det ”icke-kungamässiga” som diskuterats när det gäller kungens livsstil drar ned förtroendet. Men han påpekar samtidigt att andelen som vill införa republik inte har ökat.

Men siffrorna såg inte lika svarta ut hela året. Tvärtom vände prinsessbröllopet till en början på den nedåtgående trenden när det gäller stödet för monarkin. I samband med bröllopet ökade stödet för monarkin från 56 procent till 62 procent.

Bok sänkte stödet

Även förtroendet för kungahuset vände uppåt och var nästan uppe på samma nivå som efter kungens uppmärksammade tal till tsunamioffren 2005. Men efter publiceringen av boken sjönk stödet för monarkin till 54 procent. Andelen som hade stort förtroende för kungen sjönk från 41 procent till 34 procent.

Sen 1996 då mätningarna startade har förtroendet för kungahuset och stödet för monarkin stadigt minskat. Hovet säger i dag till Rapport att de kommer ta del av siffrorna men att de avböjer att kommentera.

Jeanette Larsson

jeanette.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.