Fortsatt presstöd för antidemokratisk press

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har bett presstödskommittén att utreda möjligheterna att stoppa tidningar med antidemokratiska åsikter. Presstödskommittén menar dock att detta skulle strida mot yttrandefriheten.

När presstödet skulle utredas bads presstödskommittén även att utreda möjligheten att stoppa presstödet till tidningar som motsätter sig demokratin. Som exempel på tidningar som skulle kunna komma att drabbas av detta nämns Nationaldemokraternas ”Nationell idag”, den marxistiska tidningen ”Offensiv” och kommunistiska ”Proletären” av Riksdag och departement.

I kommitténs utlåtande som nu har presenterats fastslås dock att ett sådant stopp skulle strida mot yttrandefriheten. Det är först när dessa tidningars retorik angränsar hets mot folkgrupp som ett stopp kan bli aktuellt.

”Detta är inte statens uppgift. Det handlar om yttrandefriheten. Handlar det om hets mot folkgrupp eller liknande finns det redan lagar som reglerar detta”, säger Anna Steele (FP) till Riksdag och departement.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.