Sörjande efter diskoteksbranden i Göteborg. Foto: TT

Fortsatt tvist kring danstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En man kan fällas för olovlig dansbana – för att organisera dans krävs nämligen tillstånd. Lagen är fånig och måste ändras, tycker flera partier. Men räddningspersonal vill ha lagen kvar, och varnar för katastrofer.

Idag sker rättegången mot marknadsgeneralen Krister Ederth, som anklagas för att ha organiserat otillåten dans på Ockelbo marknad vid två tillfällen.

Det första tillfället gäller ett tält på torget i Ockelbo, där det spelades ”dansvänlig discomusik” och var ”helt uppenbart att det pågick dans som ej var spontan” enlig en polisman, vilket marknadsgeneralen förnekar.

Det andra tillfället gäller en dansbana där alla är överens om att dans har förekommit, men det har varit oklart vem som skulle ha ansökt om danstillstånd.

Vid båda dessa tillfällen kan det ha förekommit brott mot ordningslagen, skriver Gefle Dagblad.

Hånad lag

Tillståndskraven för organiserad dans har diskuterats och hånats tidigare. I höstas lämnade Folkpartiet in en motion till Riksdagen där de menar att lagen härrör från från 1930-talsmoralism, och kräver att den avskaffas.

Idag kräver även Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl (C) att lagen tas bort eller görs om.

– Jag och Centerpartiet tycker att lagen är onödig. Tillståndskravet är bara administrativt käbbel och inget annat. Ska det tjafsas på det här sättet kommer ingen vilja anordna evenemang i framtiden. Och jag tycker synd om marknadsgeneralen i Ockelbo, det är inte hans fel att folk spontandansat, säger hon.

Men du vill även avskaffa tillståndskravet för organiserad dans?

– Ja, det finns ju inget hinder att dansa i skobutiker eller liknande. Varför krävs då danstillstånd på krogen? Det spelar ingen roll om den är organiserad eller inte. Det problematiska är inte att folk dansar, utan att folk är fulla och slåss. Vi borde ta bort lagen, eller se över den. För den fungerar inte i praktiken.

Men evenemang där det inte severas alkohol, kanske också kan bli stökiga?

– Ja, men då är det ju stöket som är problemet, inte dansen. Det är onödigt och absurt att polisen ska ägna tid och resurser åt att jaga en stackars marknadsgeneral. Antingen tar man bort eller ser över lagen, för den är inte tidsenlig. Polisen måste kunna avgöra säkerhetsläget, men man framför allt se till att det inte drabbar enskilda på det här sättet.

”Polisen måste veta vad som pågår”

Hos polis och räddningstjänst finns dock en annan inställning till danstillståndet. Lars Ljunggren är inspektör vid Gävleborgspolisen, och har följt turerna kring Ederth. Han tycker att tillståndskravet bör vara kvar.

– Det fyller ett syfte – att polisen ska veta vad som pågår i samhället. Det är bra att veta om det är större tillställningar med mycket folk i rörelse, och man kan räkna med berusade personer. Så att man har chans att sätta dit ordningsvakter.

Men är det någonsin själva dansandet som är problemet, är det inte snarare alkoholen som ska begränsas av lagen?

– Lagen är värdefull för att vi ska veta hur lokalen ser ut på förhand när man bedriver dans. Räddningstjänsten ska få säga sitt till exempel, vi vill ju inte ha någon olycka som diskoteksbranden i Göteborg igen.

Den Göteborgsbrand han syftar på är diskotekskatastrofen år 1998. 375 ungdomar befann sig i en lokal avsedd för 150 personer. 63 personer omkom och omkring 200 skadades. Fyra ungdomar fälldes för att ha anlagt branden i möbler som belamrade lokalens utrymningsväg.

”Myndigheter kan hjälpa”

Åke Jacobsson var räddningschef i Göteborg vid katastrofen. Han håller med Ljunggren om att danstillståndskravet fyller en viktig funktion.

– På diskoteksbranden förekom vare sig alkohol eller droger vad jag kommer ihåg. Danstillståndet kan vara ett redskap för att tvinga fram myndighetsprövning även i sådana sammanhang, för att se till att den som anordnar evenemang har vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder, säger han.

– Man kan också vända på det. Regelverken är så himla komplicerade och det är jättesvårt att kunna allt. Men det förväntas att alla arrangörer ska ha full kunskap. Måste man ansöka om tillstånd av något slag så har myndigheterna goda möjligheter att hjälpa till, tillägger Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.