MP backar från sin bloggkritik

Uppdaterad
Publicerad

I Sveriges Radio i morse sa Åsa Romson (MP) att ”den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym”. Efter att uttalandet kritiserats hårt på sociala medier ber nu språkröret om ursäkt.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson skapade förvirring med ett uttalande P3 Nyheter i morse. Hon sade där apropå ett förslag från partiet om åtgärder mot näthat: ”Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym”.

Men efter hård kritik i sociala medier på morgonen skriver nu partiet på sitt twitterkonto: ”Vi ber om ursäkt för otydligheterna i vårt paket med förslag mot näthat. Vi publicerar ett utförligt förtydligande så snart som möjligt.”

”Vi vill naturligtvis bevara friheten på nätet”

– Det var en olycklig formulering. Det är inte vårt förslag att ta bort alla anonyma bloggare, säger hon till TT.

Vad MP vill, är i stället att den nuvarande lagen utökas med krav på att ta bort inlägg som utgör förtal. I dag reglerar lagen hets mot folkgrupp.

– Vi ser ett ökat behov av ansvarstagande för den som gör uttalanden på nätet, men vi är medvetna om svårigheterna att reglera på nätet. Vi vill naturligtvis bevara friheten på nätet, säger Romson.

– Det var ett olyckligt uttalande som fick det att låta som att vi vill registrera alla bloggare. Det vill vi inte, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.