Foto: Instagram, TT Bild.

Fotbollsspelarnas bästa låtar

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick Zlatan Ibrahimovic ta emot en guldskiva för sin (och Max Martins) tolkning av ”Du gamla du fria”. Kulturnyheterna minns några andra spelare med fina musikkarriärer.

Pia Sundhage och damlandslaget : ”Vi Är Tjejer, Vi Är Bäst”.

Skriven av Gert Lengstrand och Lasse Holm och gavs ut 1987 på Bert Karlssons skivbolag Mariann. Pia Sundhage, idag förbundskapten för landslaget, är självklar frontfigur och solosjunger ”Häng nu med i refrängerna, glöm de blåvita änglarna”. En vass passning till IFK Göteborgs (Änglarnas) framgångar under 80-talet.

Martin Mutumba: ”Mary Jane”

Den förre AIK-spelaren bröt benet som 18-åring 2003. Under skade-perioden började han producera musik, och rappade under artistnamnet M9. Hip-hop-karriären upphörde efter att hans låt ”Mary Jane” (en omskrivning för marijuana) släpptes hösten 2008.

”Där det finns rök, finns det eld. Så jag sa puff-puff-puffar och passar till mig själv. Och jag jabbar överallt och så flyger jag mitt plane. Och bensinen det är Mary Jane”, rappar Mutumba.

Han förklarar sig i Aftonbladet några månader senare. ”Jag gjorde låten för att skoja med människor som röker. Jag hoppas att folk fattar att man inte kan röka på om man spelar fotboll på den här nivån”.

Ruud Gullit: ”Not the dancing kind”

Ruud Gullit var stor stjärna i AC Milan och Hollands landslag under 80- och 90-talen. Gullit (eller Captain Dread som han också kallats) var så poppis att han vågade sig på att släppa några låtar i sin favoritgenre – reggea.

Debuten ”Not the dancing kind” släpptes 1984 och tog sig upp på tio i topp-listan i Nederländerna.

Bubblare:

Petr Čech : ”Best of you”

Arsenals tjeckiske målvakt Petr Čech lägger då och då upp video-hälsningar från sin replokal där han trummar till låtar av Foo Fighters och Nirvana. Trumsetet är stort och fingrarna vältejpade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.