Fotografiska censurerar sig själva på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika att få sina bilder censurerade av Facebook har nu Fotografiska i Stockholm tagit till den drastiska åtgärden att själva censurera sina bilder på den populära sajten.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att Facebook censurerat bilder med naket innehåll på Fotografiska museets Facebook-sida. Censuren har även drabbat bilder på två män som kysser varandra och en annan bild som föreställer två kyssande kvinnor. Den censurerade bilden med två kvinnor var hämtad från filmen ”Attenberg”, som gick upp på svensk bio tidigare i vår.

Bilden från Fotografiska som tidigare plockats bort av Facebook föreställde en naken man. Bilden det handlade om den gången var ett Helmut Newton-fotografi som såldes på Bukowskis.

Och naket är det onekligen på Fotografiska nu också där man precis öppnat en stor utställning med fotografen Mapplethorpes bilder.

Facebook-vänlig självcensur

För att kunna göra reklam för sin nya fotoutställning använder sig Fotografiska av bland annat Facebook. Men för att undvika censur har man valt att lägga en stor blå ruta över de delar av bilderna som skulle kunna uppfattas som stötande av sajten. I rutan står det ”facebook-friendly square”.

Hur uppstod idén med att täcka över delar av bilderna?

– Vi är inte de enda som blivit censurerade på grund av bilder som visat nakenhet på Facebook. Vi fick bland annat inspiration från Björn Borg som också tillhör skaran censurerade. De hade löst det genom att dölja just det nakna på bilderna, vi tyckte det var en rolig lösning och valde att gå samma väg, berättar Fotografiska museets marknadskoordinator Jens Hollingby för Kulturnyheterna.

Är de censurerad bilderna tänkta som ett statement mot Facebook?

– Facebook tycker att våra fotografier är anstötliga, vi tycker om något att de är anstötligt vackra. Vi kan inte göra något åt att de tar bort dem, men vi finner oss inte i det helt och hållet utan vi gör vad vi kan.

Men om ni är kritiska till deras bildpolicy, varför väljer ni att vara kvar där?

– Facebook är en oerhört viktig plats för oss att vara på. Våra besökare finns på Facebook och vinsten av att kunna möta våra besökare och samtala och diskutera är större än förlusten i form av att fotografier tagits bort. Genom att stå upp för vad vi tror på hoppas vi dessutom att vi kan medverka till att Facebook förändrar sig, säger Hollingby till Kulturnyheterna.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.