Olov Tegby Frisks nyretuscherade fotografi av onanerande kvinna. Foto: Sotarn Otf / Olov Tegby Frisk/SVT

Fotografiska maskerar Carola

Uppdaterad
Publicerad

Fotografiska maskerar ett fotografi där en kvinna onanerar framför ett porträtt av Carola. Anledningen är att fotografen inte har upphovsrätt till bilden av artisten.

För ett par år sedan fick fotografen Olov Tegby Frisks lillasyster ett fotografi på Carola i inflyttningspresent. Bilden var köpt på loppis och Olov Tegby-Frisk tänkte redan då att han ville använda bilden i sin egen konst. Några år senare skred han till verket.

Täcker över porträttet

Bilden där han använder porträttet av Carola valdes ut till Fotografiskas höstsalong. Men efter att utställningen öppnade kontaktades Fotografiska av ett juridiskt ombud som representerade fotografen som tagit bilden på Carola. De krävde ett skadestånd på 66.000 kronor för användandet av porträttet.

– Fotografen känner sig kränkt av att hennes bild har använts på det här sättet. Hon har aldrig förutsatt det, säger Staffan Teste, juridiskt ombud. 

Fotografiska har beslutat att låta bilden hänga kvar efter att Olov Tegby Frisk bett om att få maskera verket. De kommer även att stå för fotografens skadeståndskrav på Olov Tegby Frisk på 66.000 kronor.

– Det är lika viktigt för oss att försvara upphovsrätten för fotografen som tagit bilden på Carola, som det är för oss att stå upp för de konstnärer vi visar, säger Jens Hollingby, pressansvarig på fotografiska.

– Det är ju tråkigt. Men eftersom jag uppenbart gjort fel får jag ju acceptera att det är så. Hade jag vetat det så hade jag gjort bilden på ett annat sätt, säger Olov Tegby Frisk.

Bilden får ny innebörd

Tanken med bilden var från början att visa hur de tjejer som växte upp när Carola vann Eurovision har gått från idoldyrkan till att vara vuxna självständiga kvinnor.

– Nu handlar bilden om något helt annat, om vad som är rätt och fel att göra i ett konstverk, säger Olov Tegby Frisk.

Vid fotografiet kommer det numera att finnas en förklaring till varför porträttet är målat i tusch.

– Det är ett bra tillfälle att diskutera upphovsrätt som är en väldigt aktuell fråga, säger Jens Hollingby.

Vill inte kommentera

Carloas presskontakt, Linn Westlund, säger till Kulturnyheterna

– Vi känner att det är bättre att inte kommentera den här historien. Det blir bara ännu mer av det då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.