Bildjournalistik för ett hållbart jordklot

Uppdaterad
Publicerad

I fotoprojektet Genesis vänder dokumentärfotografen Sebastio Salgado blicken mot naturen och hur vi misshandlar vår planet.

Sebastiao Salgado åkte hem till sin farm i södra Brasilien för att ta det lugnt efter att ha skildrat sociala orättvisor och krig i många år. Han möttes av avverkad regnskog och fick återigen lust att fotografera.

– Fotografierna visar 46 procent av vår planet – de 46 procent av vår planet som vi inte har påverkat. Resten håller vi på att förstöra. Och det som vi förstör kan och måste vi återställa, säger Sebastio Salgado

Resulterade i fotoutställning

I åtta år reste han runt för att dokumentera platser och människor som hittills inte påverkats av den moderna civilisationen. Resultatet blev utställningen Genesis med 245 storslagna fotografier tagna i 30 olika länder

-I hela mitt liv har jag varit noga med ideologi och moral, säger Salgado.

Tilldelades Hasselbladspriset

Sebastaio Salgado är mest känd för sina socialdokumentära bilder. Han har tidigare skildrat arbetarnas usla villkor – krig och migration runt om i världen. Han har givit ut fotoböcker och publicerats i tidskrifter och dagspress. 1989 tilldelades han det prestigefylla Hasselbladspriset.

-Jag var egentligen inte bildjournalist. Jag fotograferade det som var viktigt för mig. Det gör jag än idag. Fotografi är mitt uttrycksmedel.

Har planterat träd

Nu är det alltså naturen som engagerar honom mest. Vändningen kom efter folkmordet i Rwanda. Knäckt av allt elände han sett återvände Salgado till barndomstrakterna i södra Brasilien. Där fann han ett ödsligt landskap – regnskogen var borta.

– All natur i min region förstördes när det moderna Brasilien skulle byggas. Min fru fick en idé om att återplantera regnskogen. Vi har planterat mer än två miljoner träd, av mer än 300 olika sorter.

– I området finns nu mer än 170 olika fågelarter. Jaguaren har återvänt. När vi planterade träden och såg skogen och den biologiska mångfalden återvända väcktes min lust att fotografera igen.

Min förhoppning är att de som kommer för att se utställningen bär med sig en känsla av samhörighet – ett slags balans, med vår planet. Att vi förenas så att vi åter kan börja leva i samklang med naturen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.