Frågetecken kvarstår om finskt Guggenheim-museum

Uppdaterad
Publicerad

Den utredning som ska titta närmare på förutsättningarna för och konsekvenserna av ett Guggenheim-museum i Helsingfors har nu kommit halvvägs.

Och för att svara på frågor om planerna är nu Guggenheim-stiftelsens generaldirektör Richard Armstrong i Finland.

– Under sommaren kommer vi att gå igenom den information vi samlat in hittills och göra en analys av bland annat vilka ekonomiska effekter ett eventuellt Guggenheim-museum skulle ha på Helsingfors, sade han på ett möte med politiker från den finska huvudstaden. Det rapporterar tv- och radiobolaget YLE.

Politikerna hade mest frågor kring finansieringen av projektet, men där var inte stiftelsens svar så uttömmande:

– Efter sommaren då vi vet hur stora ambitioner vi har för Helsingfors vet vi också hur stora kostnaderna blir.

Själva utredningen beräknas vara avslutad vid årsskiftet. Då har den också kostat runt två miljoner euro, eller 18 miljoner kronor. Kostnaden för utredningen står Svenska kulturfonden och Finlands kulturfond för.

Vem som ska stå för bygget är dock oklart. Om utredningen kommer fram till att Helsingfors vore en bra plats för ytterligare ett Guggenheim-museum så ska sedan politikerna i huvudstaden och Guggenheim-stiftelsen ge grönt ljus innan bygget kan starta. Och politikerna i Helsingfors tycks dra öronen åt sig.

– Om det inte dyker upp privatfinansiering har vi beslutsfattare väldigt svårt att stå bakom det här projektet, säger Svenska Folkpartiets Maria Björnberg-Enckel till YLE.

Fyra museer runt om i världen

Det finns idag fyra Guggenheim-museer i världen. Det ”ursprungliga” är beläget i New York, men museet finns också i spanska Bilbao, Venedig och i Berlin. Ett femte Guggenheim-museum är planerat i Abu Dhabi.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.