Julia Samojlova. Foto: TT

Från ”X Factor” till kontroversiellt Eurovisionbidrag

Uppdaterad
Publicerad

En bricka i ett politiskt spel eller en orättvist behandlad artist?

Ukrainska myndigheter har stoppat Julia Samojlova från att tävla i Eurovision Song Contest 2017.

Det här är historien om den ryska sångerskan.

Bara en dag innan anmälningstiden löpte ut valdes 28-åriga Julia Samojlova till Rysslands bidrag i Eurovision Song Contest i Kiev 2017. Hon blev en av tävlingens mest uppmärksammade deltagare eftersom det tidigare spekulerats i att Ryssland planerade att bojkotta den. Bakgrunden var det spända politiska läget mellan grannländerna Ukraina och Ryssland.

Det verkar heller inte bli någon tävling för Ryssland. I veckan förbjöd den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) Julia Samojlova att resa in i landet i tre år framöver, eftersom hon besökt Krimhalvön efter att den annekterats av Ryssland utan tillstånd från Ukraina. Det bryter mot ukrainsk lag.

ESC 2017

Men vem är den redan så uppmärksammade Samojlova? En bricka i ett politiskt spel eller en orättvist behandlad artist?

Julia Samojlova. Foto: Skärmdump.

Slog igenom i X Factor

Julia Samojlova föddes i Uchta i dåvarande Sovjetunionen 1989. Enligt sin egen hemsida föddes hon frisk, men började efter några år förlora funktionen i benen. Enligt sajten trodde läkare att hon hade som mest tre år kvar i livet. Så småningom fick Julia diagnosen spinala muskelatrofier, som innebär att ryggmärgen bryts ner och leder till muskelsvaghet och muskelförtvining. Hon har suttit i rullstol sedan dess.

Julia började sjunga som liten och deltog i talangtävlingar. Mellan 2002 och 2005 vann hon flera av dem och tog samtidigt lektioner hos en sångpedagog. Som 19-åring bildade hon rockgruppen TeeraNova och höll igång den i två år.

Därefter flyttade Samojlova till St Petersburg för att studera marknadsföring och PR, men hoppade av och flyttade tillbaka till Ukhta. Artistgenombrottet kom med den ryska versionen av talangprogrammet ”X Factor” 2013 där hon kom på andra plats. Ett år senare sjöng hon på invigningen av de paralympiska vinterspelen i Sotji.

”En charmig flicka”

Julia Samojlova gifte sig som 20-åring med pojkvännen och producenten Alexey Taran, efter att ha träffat honom på nätet.

Dagen innan anmälningstiden till årets Eurovision Song Contest löpte ut valdes Julia Samojlova av den statligt kontrollerade tv-kanalen Channel One att representera Ryssland i tävlingen. Bidraget ”Flame is burning” är skrivet av Leonid Gutkin som även låg bakom de ryska bidragen 2013 och 2015.

– Julia är en originell sångerska, en charmig flicka och en erfaren tävlande. En musikalisk karriär innebär mycket känslor och psykisk press, något som få människor kan axla. Jag är förtjust över den succé Julia har gjort på vägen. Jag tror att elva miljoner tittare runt om i världen kommer att dela den känslan, sa Yury Aksyuta, chef för kanalen.

Julia Samojlova. Foto: Skärmdump.

Är inte upprörd

Kulturnyheterna har sökt Julia Samojlova, som inte vill kommentera det uteblivna resetillståndet till Ukraina. Enligt ett uttalande från Channel One är hon inte upprörd över beslutet, rapporterar BBC.

– Jag förstår inte vad de ser för slags hot i en liten tjej som mig. Jag kommer att fortsätta. Jag tror att det kommer ändras på något sätt, säger hon.

Arrangören EBU har erbjudit Samojlova att delta i tävlingen trots inreseförbudet genom att framföra bidraget via videolänk. Det har hon avböjt.

Krimhalvön annekterades av Ryssland från Ukraina våren 2014 då tusentals beväpnade soldater tog sig in i området. Cirka 10 000 människor har dödats och 1,4 miljoner har flytt med anledning av konflikten, enligt uppgifter från FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet