Frank Sinatra skulle göra huvudrollen i Die Hard

Uppdaterad
Publicerad

En av tidernas mest lyckade actionfilmer kunde ha blivit något helt annat. Från början var det tänkt att den skulle handla om en 65-årig trött polis med en trasslig relation till sin dotter, att huvudrollen skulle göras av Frank Sinatra och att dottern skulle dö i slutet.

Men så blev det ju inte. Alla som som sett actionklassikern ”Die Hard” från 1988 vet att den istället blev Bruce Willis förstaklassbiljett till Hollywood genom hans rollprestation som New York-polisen John McClane.

Anekdoterna om hur det var tänkt att filmen skulle bli kommer från boken ”Die Hard – an oral history” av författaren Brian Abrams. Han har intervjuat ett 40-tal personer som jobbade med filmen.

Filmen ”Die Hard” är baserad på Roderick Thorps deckare ”Nothing lasts forever” om den hårdkokta, men betydligt äldre, polisen Joe Leland. Hans tidigare bok i serien, ”The Detective”, filmatiserades på 60-talet med Frank Sinatra i huvudrollen. Och från början var det alltså tänkt att han skulle tillfrågas än en gång.

Äktenskapsgräl ändrade handlingen

Manusförfattaren Jeb Stuart berättar att anledningen till att de frångick bokens handling var ett bråk han hade med sin fru.

Cinema Blend som skriver om boken berättar att Stuart efter bråket körde fort och ilsket på en motorväg i Los Angeles när en stor lastlåda föll ur en långtradare framför honom. För ett ögonblick trodde han att han skulle dö, men lådan var tom och föll ihop platt som en pannkaka på vägbanan.

Frågade Stallone

– Efter den händelsen insåg jag att filmen inte skulle handla om en äldre man med trasslig relation till sitt vuxna barn, utan om en 30-åring som borde sagt förlåt till sin fru, varpå det händer en massa dåliga saker, säger Jeb Stuart i ”Die Hard – an oral history”.

I boken avslöjas också att flera andra stora actionaktörer från Hollywood tillfrågades innan rollen gick till Bruce Willis. Bland annat ska Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone och Burt Reynolds ha tackat nej till rollen som John McClane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.