Frankrikes nya kulturminister, Fleur Pellerin Foto: TT

Frankrike får ny kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

Fleur Pellerin tar över som ny kulturminister i samband med president François Hollandes stora regeringsombildning på tisdagen.

Pellerin har tidigare varit minister för turism och utrikeshandel. Enligt The Art Newspaper har hon också utmärkt sig som en ivrig förespråkare av nya tekniska innovationer.

Hon efterträder Aurélie Filippetti, som publicerade sitt avskedsbrev i morgontidningen ”Le Monde” på måndagen. I avskedbrevet tog Filippetti upp de senaste årens många besparingar på kulturområdet. Och det är i ett bistert franskt ekonomiskt klimat som nu Fleur Pellerin ska göra sitt för att värna 2015 års kulturbudget.

Tidningen rapporterar att medan Fleur Pellerin närvarade vid invigningen av Googles kulturinstitut i Paris, så valde Aurélie Filippetti att rata eventet på grund av en tvist om integritet på nätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.