Eagles Of Death Metal från Hultsfredsfestivalen 2012. Foto: TT

Franska festivaler avbokar Eagles of Death Metal

Uppdaterad
Publicerad

Två stora franska festivaler har valt att avboka rockbandet Eagles of Death Metal, efter rasistiska propåer från gruppens frontfigur Jesse Hughes i amerikansk media.

Det amerikanska rockbandet Eagles of Death Metal blev riksbekanta i Frankrike sedan de spelade på Bataclan samma kväll som terrorn slog till mot Paris. Den 13 november 2015 mördades 130 personer runt om i Paris, varav 89 inne på konsertlokalen Bataclan där flera terrorister öppnade eld mot publikhavet.

Till sommaren var bandet inbokat att spela på två stora festivaler i Frankrike, Rock en Seine utanför Paris och le Cabaret Vert i Charleville-Mézières i nordöstra Frankrike.

Det blir dock inga spelningar.

Gemensamt utlåtande

”Då vi inte överhuvudtaget kan gå med på de uttalanden som Jesse Hughes, sångaren i Eagles och Death Metal, nyligen gjorde i amerikansk media, har festivalerna Cabaret Vert och Rock en Seine nu valt att ställa in gruppens konserter denna sommar. Vi tackar för er förståelse”, skrev i fredags de båda festivalerna i ett gemensamt pressutlåtande.

De aktuella uttalandena gjordes i den konservativa kanadensiska radiokanalen The Rebel Media. Hughes berättar där om den ödesdigra kvällen på Bataclan.

”Arabernas svartsjuka”

Han beskriver hur han redan i början av kvällen, före terrordåden, ”såg terrorister” inne i lokalen, bland dem Salah Abdeslam, den enda terrorist som deltog i dåden i Paris och överlevde. Abdeslam greps i mars i Bryssel.

Den person som Hughes identifierade som Abdelsam ska då ha fäst blicken i en av Hughes kamrater, och han hade då i blicken något som Hughes kallar ”arabernas svartsjuka”.

Gulfpengar ”smutsar ner”

Hughes påstår sig även ha sett muslimer fira attentaten i Paris. Han beskyller även de rika gulfstaterna i Mellanöstern för att ”smutsa ned” amerikansk och europeisk kultur med sina pengar.

Efter ytterligare ett antal kommentarer med liknande innehåll beskyller Hughes de stränga vapenlagarna i Frankrike och Europa för att så många människor dog på Bataclan.

Han beskriver hur han såg en ung kvinna ”ge upp för döden” eftersom hon saknade erfarenhet av skjutvapen.

”Ungarna i lokalen fattade ingenting”

Redan i en tidigare intervju, i fransk media i december, har Hughes förklarat att eftersom han ”växte upp till ljudet av vapen” visste han hur han skulle reagera.

– Ungarna i lokalen, de fattade ingenting, sa han då.

Jesse Hughes har tidigare varit känd för sina vapenliberala och värdekonservativa åsikter, men bland andra de franska festivalerna anser att han i den nya intervjun nu har gått för långt i sina rasistiska propåer, samt att det var osmakligt att beskylla terrorns offer för deras egen död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.